Čech vydělává na stometrový byt v metropoli třikrát déle než Němec

Praha - Bydlení v české metropoli patří mezi nejdražší v Evropské unii, pokud vezmeme v úvahu průměrný český plat. Zatímco v Berlíně dá Němec za stometrový byt necelých devět průměrných ročních platů, Čech v Praze jich potřebuje sedmadvacet. Částky vycházejí z dat Eurostatu a mezinárodních realitních kanceláří.

Česká metropole strká s přehledem do kapsy i taková místa, jako je Brusel, Kodaň nebo nejdražší město Německa Mnichov. Dražší bydlení ve vztahu k příjmu má i třeba Londýn.

Byt nebo auto, Čech sáhne do kapsy hlouběji než Němec

„Je to dáno tím, že cenová úroveň stoupala mnohem rychleji než příjmová úroveň. Asi se to nedá vztáhnout jen na byty - auta jsou také v zahraničí skoro stejně drahá jako v ČR a přitom příjmy jsou tam čtyřikrát vyšší,“ vysvětluje analytik Jones Lang LaSelle Ondřej Novotný.

Metr čtvereční nového bytu v Praze teď stojí v průměru 45 tisíc korun. Navíc ještě na konci uplynulého roku se zdálo, že štěstí letos bude přát firmám a byty mírně podraží. Teď je ale všechno jinak a experti tvrdí, že radost budou mít spíš kupující.

Petr Čech, obchodní ředitel Realitymix.cz

„Podle všech statistik, které máme k dispozici, bude neustále pokračovat pokles cen nemovitostí. Veškerá zvolání developerů, že ceny se už odrazily ode dna, jsou spíš přáním než skutečností.“

Nový třípokojový byt v Praze se teď dá pořídit za 3,5 milionu korun. Podle některých odhadů se v metropoli vyskytuje zhruba 2 500 volných bytů v novostavbách. „Pokud se ekonomika bude vyvíjet pozitivním směrem, předpokládáme spíše stagnaci na trhu nemovitostí. Tedy pokud jde o nové projekty a ceny bytů v těchto projektech,“ říká expert ČNB Jan Frait.

Zájem Čechů o bydlení stále víc limituje nedostatek peněz v rodinných rozpočtech. Do potíží se splácením hypoték nebo spotřebitelských půjček se podle některých odhadů dostal téměř každý desátý pracující Čech.

  • Bytový projekt Skansky zdroj: Skanska http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2618/261787.jpg
  • Nový byt autor: Kilian O\'Sullivan, zdroj: ISIFA/Rex Features http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2608/260734.jpg