S IPO se za poslední čtvrtletí roztrhl pytel

Praha - Ve druhém čtvrtletí vstoupilo na světové burzy přes sedm set nových firem. Jde o nejvyšší číslo od začátku finanční krize. Kromě posledního týdne přitom akciové trhy vyjadřovaly spíš pesimismus nad dalším vývojem ekonomiky, ke vstupu na burzu tak nemusela být ideální doba.

V posledních týdnech se doslova s veřejnými úpisy akcií roztrhl pytel. Na burzu vstoupil třeba těžařský koncern Glencore, sociální síť LinkedIn, Groupon nebo italský módní dům Prada. Zatímco první čtyři měsíce roku jim poměrně přály, nejistý ekonomický vývoj v Evropě, Americe i Číně vnesl na trhy nejistotu.

„Příprava IPO nějakou dobu trvá. To znamená, že v letošním prvním pololetí se zkrátka dokončily procesy, které mohly začít při ještě stále příznivém hodnocení tržní situace,“ vysvětlil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Reportáž Nikoly Foktové (zdroj: ČT24)

Důlěžité bylo správné ocenění akcií

Zájem o LinkedIn nebo ruský Yandex byl ze začátku obrovský. Odborníci ho ale přisuzují nesprávnému ocenění akcií. Tituly tak od uvedení na burzu ztratily okolo deseti procent. Jiný vývoj zažil Glencore. „Akcie největšího obchodníka s komoditami sice nezaznamenala takový raketový nárůst, ale to může být spíše známkou toho, že byla akcie správně ohodnocena,“ dodal Marek.

Možné zklamání z největších letošních úpisů akcií lze přičíst horší náladě na burzách, jak dokládá i akciový stratég Deutsche Bank Chris Whitman: „Současná nejistota zkrátka trhu s IPO nepřeje. Zájem o nové úpisy může vzrůst, jakmile akcie najdou pevnou půdu pod nohama.“

Krátkodobě může pomoci dnešní schválení úsporných opatření v Řecku. V delším horizontu ale bude rozhodovat boj s inflací v Číně a růst americké ekonomiky.

LinkedIn
Zdroj: ČT24