Kalousek chce škrtat příští rok 20 miliard, pak dalších 55 miliard

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek chce v rozpočtu na příští rok škrtat 20 miliard korun a v roce 2013 dalších 55 miliard korun. Napsal to server Aktuálně.cz s tím, že na vině je pomalejší ekonomický růst. Dokument, který má web k dispozici, dnes projednala Porada ekonomických ministrů. Kalousek pouze uvedl, že jde o jeden z podkladů k diskusi a že se o něm ještě bude jednat. Dokument údajně vysvětluje, kde se stala chyba, která způsobila, že vláda premiéra Petra Nečase se škrty nekončí.

„Byla provedena aktualizace střednědobého výhledu státního rozpočtu, která spočívala v promítnutí dubnové makroekonomické předpovědi,“ zdůvodňuje revizi Kalouskův materiál.

Vinou pomalejšího ekonomického růstu vypadne už letos z plánovaných daňových příjmů blíže neurčená částka. V příštím roce stát na daních nevybere 35 miliard a v roce 2013 bude výpadek ještě o deset miliard vyšší. „Z toho vyplynula potřeba výdajových opatření, aby mohly být dodrženy fiskální cíle na léta 2012 a 2014,“ píše podle serveru Kalousek.

Z dokumentu je jasné, kolik bude třeba ušetřit v příštím roce. Výpadek 35 miliard pokryje skoro z poloviny výnos daně z přidané hodnoty, jejíž dolní sazbu zvyšuje penzijní reforma na 14 procent. Druhou část ale bude nutné ušetřit. Ještě horší vyhlídky má rozpočet v roce 2013, kdy mu penzijní reforma 20 miliard ubere. Proto Kalousek navrhuje škrty za 55 miliard.

Letošní škrty jsou nejvýš pravděpodobné

Podle serveru ministr financí nezveřejnil pouze údaje o tom, kolik se bude škrtat letos. Jasné by to mohlo být do konce týdne, až budou k dispozici údaje o výběru daní od ledna do června, uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení. Upozornil ale, že dodržení plánovaného deficitu je prioritou ministra financí a proto je připraven navrhnout opatření na výdajové straně. Podle Hasse jsou letošní škrty nejvýš pravděpodobné.

Ekonomická prognóza, která způsobila úsporné překvapení, se příliš nemýlila v odhadu růstu HDP. Loni v červenci Kalouskovi lidé předpovídali růst 2,3 procenta a v dubnu odhad snížili jen o čtyři promile.

Propadly parametry, na kterých závisí výběr daní

V dubnovém odhadu se však propadly všechny parametry, na kterých závisí výběr daní. Spotřeba domácností i firemní investice porostou sotva polovičním tempem, a proto se snižují očekávané příjmy z DPH a spotřebních daní. Poloviční je také růst platů, a proto zklamaly výnosy u daně z příjmů fyzických osob.