Na 12. července chystají odbory další pochod Prahou

Praha - Odbory chystají na 12. července happening a protestní pochod proti reformám. Před ministerstvem zdravotnictví na Palackého náměstí budou demonstrovat hlavně proti návrhu zdravotnické reformy, který má právě 12. července začít projednávat sněmovna. Podle předáků Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by některá ustanovení reformy zdravotnictví, ale i změny v zákoníku práce mohly být protiústavní. Pokud by normy úspěšně prošly legislativním procesem, chce vedení odborové centrály usilovat o podání ústavní stížnosti. Generální stávku zatím odbory nepřipravují. Veřejnost ji podle nich dostatečně nepodporuje.

„My jsme se dohodli s ČMKOS, s Asociací samostatných odborů, s různými občanskými sdruženími, že uspořádáme před ministerstvem zdravotnictví 12. července happening, který má zábavnou formou upozornit na vážné věci, které se v českém zdravotnictví připravují,“ prohlásila předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žítníková.

Odbory budou „lovit“ politiky

Happening začne na Palackého náměstí ve 12:05. Zhruba kolem 13. hodiny by se měli demonstranti vydat na protestní pochod k Poslanecké sněmovně. Půjde se po zhruba stejné trase jako při nedávné stávce. „Tento pochod jsme nazvali 'Ulov si svého politika', protože jsme chtěli přesunout naši práci do kanceláří našich poslanců a senátorů a zjistili jsme, že je není na těchto místech možné najít,“ podotkl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, který zároveň označil vládní reformy za „finanční genocidu“ na občanech.

Pokud i přes protesty reformy projdou, chtějí odbory vyprovokovat podání ústavní stížnosti. „My samozřejmě budeme jednat se senátory a poslanci České republiky a v případě, že tato ustanovení projdou Poslaneckou sněmovnou i Senátem, potom bychom je žádali, aby tato ústavní stížnost byla podána,“ uvedl vedoucí právního oddělení odborové centrály Vít Samek.

Josef Středula, předseda Odborového svazu KOVO:

„Pokud by právník v pracovním poměru nějaké společnosti poradil svému klientovi věc, která je v rozporu s ústavním pořádkem, tak by obdržel výpověď za hrubé porušení pracovní kázně. V tomto případě bych si přál totéž. Jestliže vláda učiní krok a schválí návrh normy, který je v rozporu s ústavou, tak by mělo následovat totéž.“

Odbory kritizují především to, že si pacienti budou muset za nadstandardní zdravotní péči připlácet. Vláda navíc zatím standard péče nedefinovala. „Dojde k tomu, že v České republice bude velmi omezená zdravotní péče a pacienti v mnoha případech nedostanou potřebnou zdravotní péči tak, jak ji dostávají doposud, protože na to nebudou mít peníze,“ varovala Žitníková. Podle odborů tímto Česko přechází na americký zdravotní systém, který v našich podmínkách nemá historické konsekvence.

Odborům vadí nejen reformy, ale i nový zákoník práce

Odbory již delší dobu vystupují proti reformním snahám Nečasova kabinetu. V polovině června kvůli tomu uspořádali stávku. Na 24 hodin zastavily veškerou železniční dopravu a pražské metro. Nově se teď staví také proti změnám v zákoníku práce. Obávají se, že novela sníží právní ochranu zaměstnanců. Vadí jim například řetězení smluv na dobu určitou, což podle názoru odborů připraví zaměstnance o jistotu, kritizují také zvýšení rozsahu práce, na který lze použít dohodu o provedení práce. Místo 150 hodin by to nyní mělo být 300.

„Velmi těžké je prokázat, kolik hodin se odpracovalo a jaká byla hodnota té práce. Teoreticky je možné odpracovat těch 300 hodin vcelku. Právní úprava se zde zhoršuje, je to méně jistot pro zaměstnance,“ upozornil Samek.

Vláda chce protestům odolat, reformy nestáhne

Odbory vládě vyčítají, že s nimi nechce o reformách jednat. Ta to ale popírá. Odbory by podle ní nejradši nedělaly žádné změny. Neustálé protesty podle ní ke konstruktivnímu sociálnímu dialogu nepřispějí. „To skutečně není dobrý způsob, jak podpořit konstruktivní vyjednávání. My s odbory na úrovni tripartity i na různých pracovních jednáních vyjednáváme,“ podotkl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Českomoravská konfederace odborových svazů je od 10. června ve stávkové pohotovosti. Ani přes protesty ale odbory stažení reformních zákonů nedosáhly. První část zdravotnické reformy už schválila sněmovna a bude o nich jednat Senát. Vláda už poslala do parlamentu také návrh na zavedení druhého pilíře důchodové reformy, v rámci kterého by si měli lidé spořit na individuální penzijní účty.