Trichet vzkazuje eurozóně: Připravte se na vyšší úrokové sazby

Brusel - Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet vyslovením spojení „vysoká bdělost“ finančním trhům vzkázal, aby se připravily na další zvýšení úrokových sazeb, čímž učinil přítrž spekulacím na trzích. S velkou pravděpodobností tak ECB zdraží peníze už příští týden, a to navzdory dluhové krizi v Řecku a bez ohledu na potíže v dalších zemích se společnou evropskou měnou.

„Současná měnová politika je podpůrná a jak už jsem řekl, my jsme ve stavu vysoké bdělosti,“ připomněl dnes Trichet v Evropském parlamentu, kde hovořil před členy výboru pro hospodářské a měnové záležitosti. V poslední době se totiž na trzích objevily spekulace, že kvůli potížím Řecka by ECB mohla zatím počkat s dalším zvýšením úroků.

V drtivé většině případů Trichet slova 'strong vigilance' (důrazná či vysoká bdělost, respektive ostražitost) používá vždy, když chce avizovat, že se ECB chystá na příštím zasedání bankovní rady zvýšit sazby. V minulosti to sice neplatilo vždy, ale ve většině případů k tomu nakonec došlo. Část ekonomů se obává, že potíže Řecka by se nyní mohly přenést na další země eurozóny.

Jean-Claude Trichet

„Dál budeme oddělovat standardní a nestandardní opatření. Vždy nám šlo o to, aby zde byla vysoká likvidita a nemáme nic proti intervencím na primárním trhu. Co se dluhopisů týče, rozhodli jsme se vytvořit fond. Ten bude velmi rozsáhlý a bude zde proto, aby doplnil případnou pomoc, kterou poskytne zbytek mezinárodní komunity. Usilujeme o maximální flexibilitu.“

V současnosti má ECB inflační cíl těsně pod dvěma procenty, ovšem už teď je míra inflace v eurozóně mnohem vyšší. Podle čerstvé statistiky v červnu zůstala na hodnotě 2,7 procenta. Analytici předpokládali, že se zvýší na 2,8 procenta. Přestože se tak nestalo, pořád zůstává vysoko nad cílovou hodnotou, kterou považuje ECB za strop cenové stability.

Trichet podporuje založení nových ratingových agentur

Podle Tricheta je cílem vyšších sazeb zajistit, aby svět nebyl tolik náchylný na různé výkyvy ekonomické povahy: „Otevřenou otázkou je i založení nových ratingových agentur.“ Právě na ratingové agentury se od politiků snesla tvrdá kritika za to, že agentury údajně přispěly ke zhoršení problémů zadlužených zemí. To však agentury odmítají a tvrdí, že jen upozorňují investory na možná rizika.

Poté, co Trichet varoval před zvýšením sazeb, euro zrychlilo růst a vůči dolaru se dostalo na zhruba 1,4520 USD. Jde přitom o nejvyšší hodnotu za poslední asi tři týdny. Měně však částečně pomáhá i vývoj kolem Řecka, jehož parlament ve středu schválil návrh nových úsporných opatření. Dnes má hlasovat o zákoně, který umožní úspory zavést do praxe.

Vydáno pod