Poplatky a rizika při platbě kartou v zahraničí

Praha – Pryč jsou časy, kdy Češi houfně běhali před dovolenou do směnáren. V poslední době stále častěji spoléhají i v zahraničí na platební karty. Loni Češi provedli s kartami v zahraničí transakce v objemu přes 35 miliard korun, což představuje oproti roku 2009 14procentní nárůst. Podle odborníků je to i bezpečnější způsob, protože hotovost se krade častěji. Přesto je třeba mít při platbě kartou v zahraničí i při výběru z bankomatu na paměti několik bezpečnostních zásad, aby naši kartu někdo nezneužil, a my tak nepřišli o rodinné úspory. A zvláště při výběru z bankomatu musíme počítat také s poplatky, které nám banka neúčtuje. Ty mnohdy nebývají zanedbatelné.

„Na rozdíl od hotovosti jsou platební karty mnohem bezpečnější. Jejich majitelé nemusí mít při sobě vyšší obnosy a mít obavy, že při případné ztrátě či zcizení zůstanou zcela bez peněz,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Pokud dáme na její radu a vyrazíme do zahraničí s platební kartou, musíme ovšem mít na paměti poplatky, které s tím mohou souviset. Platba u obchodníka v zahraničí je podobně jako v Česku pro klienty většiny bank zdarma. Banka strhne ekvivalent částky zaplacené v cizí měně v účtu v korunách podle aktuálního kurzu.

Zvláště v menších letoviscích a malých obchůdcích se ale může snadno stát, že obchodník nemá terminál, přes který můžeme kartou zaplatit. Turistům tak mnohdy nezbývá nic jiného než jít vybrat z bankomatu. Tato transakce už ale klienty většiny českých bank nevyjde nejlevněji. Nejlépe si stojí klienti mBank, kteří mají transakce v přepočtu nad 2,5 tisíce korun zdarma. Ostatní bankovní domy si za výběr většinou účtují fixní poplatek a často i nějaké procento z vybrané částky.

Platba kartou není bez rizika

Stejně jako v Česku i v zahraničí existuje riziko zneužití platební karty. Nemusí nám ji přitom někdo rovnou ukrást. K nejčastějším způsobům, jak se zloději dostávají přes platební karty k cizím účtům, patří odpozorování PIN a krádeže údajů z karty nebo tzv. skimming. Pachatelé při něm využívají různé metody ke snímání magnetických proužků karet k výrobě padělků.

Abychom zneužití karty zabránili nebo ho alespoň citelně snížili, měli bychom mít na paměti několik zásad. Desatero užitečných rad sestavila ČSOB:

  1. Nenechávejte platební kartu bez dozoru a buďte ostražití před všudypřítomnými zloději. Za žádných okolností nikomu nesdělujte PIN, ani obsluze v restauraci či recepci v hotelu.
  2. Platební kartu je vhodné ukládat ve vnitřních kapsách blízko těla, v pouzdrech, apod. Noste platební kartu odděleně od osobních dokladů a peněz.
  3. Nikdy nedávejte kartu obchodníkovi jako zástavu, třeba v půjčovně aut nebo mopedů. V podezřelých provozovnách raději plaťte v hotovosti.
  4. Sledujte obchodníka při manipulaci s kartou a v žádném případě nenechte číšníka v restauraci nebo recepčního v hotelu, aby vám s kartou zmizel z dohledu. Snadno si může opsat číslo karty, její exspiraci a především CVV nebo CVC kód na zadní straně karty napravo od podpisu. Tyto údaje pak umožní zloději nakoupit v jakémkoliv internetovém obchodě.
  5. Zbystřete svoji pozornost, pokud by se prodavač v obchodě pokoušel kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech. Je třeba mít na paměti, že bankovní terminály vždy vydávají potvrzení o platbách, a to i v případech, když neproběhnou. Pokud tedy z terminálu nevyjede žádné potvrzení, může to být znamením, že jde o podezřelou transakci.
  6. Vždy je třeba zkontrolovat, zda karta, kterou vám vrátil obchodník nebo personál hotelu či restaurace, je doopravdy vaše. Uschovávejte si doklady o všech transakcích pro případnou reklamaci a ihned po návratu z dovolené je srovnejte s údaji na bankovním výpise.
  7. Při výběru z bankomatu si nejprve prohlédněte otvor, do kterého vkládáte kartu. Pokud vypadá nestandardně, zvolte raději jiný bankomat. Vybírejte vždy sami, při zadávání PIN kódu do bankomatu si zakryjte druhou rukou klávesnici. Nikdy neuschovávejte opsaný PIN kód společně s platební kartou.
  8. Kartu používejte nejlépe v bankomatech uvnitř nebo v malé blízkosti od bankovních poboček. Tyto bankomaty často hlídají kamery, které mohou zaznamenat, kdyby někdo k přístroji připevnil čtecí zařízení.
  9. Pokud by bankomat vaši kartu zadržel a nevysvětlil to informací na lístečku nebo na obrazovce, od bankomatu neodcházejte a spojte se s bankou nebo případně i s policií. Stejný postup platí, pokud z bankomatu nevyjely bankovky, protože v něm může být instalováno zařízení, které peníze zadržuje.
  10. V případě ztráty nebo krádeže karty, oznamte událost okamžitě bankovnímu operátorovi na bezplatné infolince a kartu ihned zablokujte. Pokud vaši kartu někdo zneužije, můžete případně ještě před odjezdem na dovolenou zmenšit ztráty.

Nepoužili zloději váš PIN kód? Za peníze ručí banka

Ani v případě, že nám kartu někdo ukradne, nemusí to rovnou znamenat, že přijdeme o celoživotní úspory. Pokud nám peníze z účtu zmizely a zloději přitom nepoužili PIN, může klient podle finančního arbitra Františka Klufy přijít maximálně o 150 eur. Za peníze nad tuto částku ručí banka.