Den „D“ pro Pražany, za MHD si připlatí

Praha - Od dnešního dne jsou jednorázové jízdenky MHD o šest korun dražší. Zároveň se prodlužuje platnost jízdenek, které budou přestupní. Ceny dlouhodobých kuponů se zatím nemění. Od začátku července budou jezdit nově zdarma děti do patnácti let a důchodci od 65 let. Více zaplatí řidiči, kteří jsou zvyklí nechávat auto na některém ze záchytných parkovišť P+R.

Cena nepřestupní jízdenky, která dosud stála 18 korun, se zvyšuje na 24 korun a přestupní jízdenka podraží z 26 korun na 32 korun. Cestující na ně však mohou jezdit déle a s dosud nepřestupní jízdenkou mohou přestoupit. U jednotlivého jízdného se prodlužuje časová platnost z 20 na 30 minut, respektive ze 75 na 90 minut. Zdražení se dotýká i celodenních jízdenek. Cena vzrostla ze 100 na 110 korun. „Myslím, že by se mělo šetřit na jiných místech, ne na lidech, jízdenky jsou už tak dost drahé,“ míní jedna z cestujících.

Změna tarifu pražské MHD se neobešla bez reakce cestujících. Asi desetičlenná skupina se rozhodla ve stanici metra Můstek ukázat, jak lze využít neprojeté minuty z dražší verze jízdenky, která nyní stojí 32 místo 26 korun a platí 90 místo 75 minut. Na nástupišti rozložili deky a ručníky, hráli karty, svačili nebo se v podzemí snažili opalovat. „Cestujícímu, který chce ujet jen pár stanic, bychom chtěli nabídnout způsob, jak kreativně trávit volné minuty v metru. Aby měl po jízdě MHD dobrý pocit, že koupený čas konstruktivně využil a neplatil za něco, o co nestál,“ uvedli pořadatelé. Jejich happening ale už po čtvrthodině ukončili strážníci. Méně kreativní cestující si podle nich stěžovali, že musí účastníky akce na nástupišti obcházet.

Od 1. července zároveň vstupuje v platnost předvolební slib politiků, že budou pražskou MHD jezdit zdarma děti do 15 let a senioři od 65 let. Dosud mohli městskou hromadnou dopravou v metropoli jezdit bezplatně pouze děti do deseti let a důchodci nad 70 let. Aby mohli Pražané, kteří spadají do těchto věkových hranic, využívat bezplatné jízdné, musí si pořídit kartu Opencard. Vydávána bude na šest let a zákazník za ni zaplatí poplatek 120 korun.

Těm, kteří si již zakoupili předplatní jízdenky, bude nevyužitá částka vrácena. Papírové jízdenky v původních hodnotách 18 a 26 korun bude dopravní podnik do konce roku vykupovat. „Vrátit je cestující mohou na centrální pražské adrese v ulici Na Bojišti na přepážce číslo devět,“ řekla mluvčí firmy Ilona Vysoudilová. Podle dřívějších informací z magistrátu se předplatné, které si lidé zajistí přes kartu Opencard, nezvýší až do roku 2014, tedy do konce volebního období.

„Důvodem jsou rostoucí náklady na provoz veřejné dopravy, protože ke změnám cen jízdného nedošlo už tři a půl roku.“

Cena se zvyšuje rovněž na parkovištích P+R

Od začátku letních prázdnin se o 100 procent zvyšuje i cena vytížených parkovišť P+R. Lidé, kteří nechávají auto na záchytných parkovacích místech na okrajích Prahy, zaplatí místo deseti korun za den dvacetikorunu. Zároveň končí i možnost zakoupit si zvýhodněnou jízdenku na MHD.

Dosud stálo zpáteční jízdné 40 korun, celodenní pak 80 korun. „Kapacita parkovišť je nedostatečná, už od rána jsou všechna místa beznadějně plná. Není proto důvod parkování zvýhodňovat,“ řekl Filip Drápal ze společnosti Ropid, která v Praze a okolí organizuje MHD. Loni využilo parkoviště P+R více než 933 000 řidičů, což je podle Drápala oproti roku 2005 dvojnásobný počet.