CK Parkam Holidays končí, v zahraničí má přes 300 klientů

Praha - Cestovní kancelář Parkam Holidays, která se specializuje na Řecko a Bulharsko, je v úpadku. Její klienti dnes na dovolenou neodletí. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury by měla mít v současné době v zahraničí 325 Čechů. Klienti cestovní kanceláře měli dnes odletět do Bulharska už v pět hodin ráno. Odlet se ale neuskutečnil, protože se firma dostala do finančních potíží. Dnes na na ni bude podán insolvenční návrh na Městském soudu v Praze. Cestovní kancelář Parkam Holidays, jež na trhu působila 12 let, je pro případ úpadku pojištěna u Generali pojišťovny. Ta se má postarat o návrat zhruba 330 klientů do Česka.

Cestovka se specializovala na výlety do Bulharska, Řecka a po České republice. Většina klientů byla o problémech kanceláře informována už během dnešní noci prostředictvím SMS zprávy. Na letišti je pro ně připravena krátká zpráva s informacemi o tom, jak mají dále postupovat. „Těch, kteří neodletěli, může být řádově několik tisíc,“ uvedl mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Podle posledních informací mluvčího pojišťovny Generali Jiřího Cívky jsou první klienti na cestě v letadle do Ostravy a Brna. „Už teď pilně pracujeme na tom, abychom všechny klienty, kteří jsou teď v zahraničí, dostali zpět do České republiky,“ dodal. Pro pojišťovnu zajišťuje přepravu turistů asistenční služba Europ Assistance. Další klienti by měli přiletět dnes nebo nejpozději zítra, doplnil Cívka. Všichni tito cestující by měli svou dovolenou dokončit v řádném termínu, neboť jejich termín byl naplánovaný na dnešek.

Vlaďka Dufková, mluvčí Travel Service

„Letecká společnost Travel Service se ve spolupráci s Generalli pojišťovnou dnes postará o návrat 320 cestujících. Tito klienti odletí z Bulharska našimi sedmi linkami dle původních letových plánů.“

Podle Dufkové se klienti z Řecka dostanou domů v neděli. Všichni klienti se vrátí podle původních letových plánů a nehrozí, že by někdo z klientů v zahraničí uvízl, doplnila.

Klienti by měli kontaktovat pojišťovnu, i když ještě neodletěli

„O klienty, kteří se nyní nacházejí v zahraničí a kvůli úpadku CK Parkam Holidays se nemohou vrátit zpět, se postaráme a zajistíme jejich návrat do ČR. Ti, kteří ještě na dovolenou neodletěli, mohou nárokovat své oprávněné požadavky u naší asistenčí služby,“ uvedl generální ředitel Generali Štefan Tillinger. Generali má od kanceláře nahlášeno, že nyní se nachází jejích 300 klientů v Bulharsku a asi 30 v Řecku.

„CK Parkam Holidays má nyní 300 českých turistů v Bulharsku a 25 v Řecku, celkem se tedy jedná o 325 českých turistů,“ řekl Okamura. V žádné další zemi klienti této CK dle aktuálních informací nejsou. Dalších několik set má navíc podle něj zájezdy zakoupeno, aniž by odjeli na své zájezdy.

Klienti, kteří jsou nyní v zahraničí, by měli po vyhlášení úpadku ihned kontaktovat pojišťovnu. Lidé, již mají zakoupené zájezdy a ještě neodletěli, by měli kontaktovat pojišťovnu. Ta jim v zákonné lhůtě šesti měsíců musí vyplatit peníze za zaplacené zájezdy. „Po šesti měsících všechny nároky sečteme a začneme vyplácet jednotlivé škody,“ doplnil Cívka.

Cívka doporučil klientům, aby se řídili instrukcemi na stránkách pojišťovny, kde najdou protokol o škodní události a zašlou spolu s ostatními údaji, jako je cestovní smlouva, doklady o zaplacení zájezdu na adresu asistenční služby Europ Assistance.

Generali se o prvních potížích cestovní kanceláře Parkam Holidays dozvěděla ve čtvrtek večer, kdy začala podnikat první kroky. Zástupci pojišťovny i CK navíc byli přítomni ráno na letišti.

Insolvenční návrh bude podán dnes na Městském soudu v Praze. Jde o třetí případ ukončení činnosti tuzemské cestovní kanceláře v letošním roce. Podle Okamury Parkam Holidays patřila k menším firmám, ročně odbavila přibližně tři tisíce českých turistů.

  • Pojišťovna Generali autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2685/268407.jpg
  • Dovolená zdroj: Tahiti Tourism Australia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2382/238178.jpg
  • Letiště Praha-Ruzyně autor: Tomáš Krist, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2275/227488.jpg
Vydáno pod