Inspektoři upozornili na hořké piniové oříšky z Číny

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z oběhu několik šarží výrobků, které obsahovaly piniové oříšky čínského původu. Podle zjištění inspektorů zůstávala spotřebitelům v ústech hořká pachuť. Nepříjemné pocity způsobené piniovými oříšky špatné jakosti mohou trvat i několik dnů až týdnů.

Výrobky označené jako pinie, piniové oříšky či semínkové směsi obsahovaly nevyhovující jádra pocházející z Číny. V Česku je balily a distribuovaly firmy POEX Velké Meziříčí a VEGA PROVITA se sídlem ve Frýdku-Místku. Přesné označení šarží najdou spotřebitelé na webu SZPI. „Negativní dopady nejakostních pinií na lidské zdraví nebyly prokázány, SZPI však jejich konzumaci nedoporučuje,“ upřesnil mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Nevyhovující jádra borovice pinie způsobují nepříjemnou hořkou pachuť v ústech, která trvá několik dní

Piniové oříšky se za normálních okolností vyznačují nasládlou pryskyřičnou chuť. Konzumují se syrové či pražené, přidávají se do cukrářských výrobků, nádivek a omáček. Jsou také jednou z přísad v italském pestu.

V případě, že ale spotřebitel sní špatné oříšky, objeví se u něj zvláštní a nepříjemné pocity. Obvykle navíc chuťové vjemy nastupují s mnohahodinovým zpožděním. Hořká kovová chuť v ústech, tzv. „pine mouth syndrome“,se zintenzivňuje při konzumaci jiných pokrmů a nápojů, zejména sladkých. Podle současných poznatků dochází ke změně chuti v ústech již při množství deseti až patnácti snědených semínek. Příznaky dále zesilují ještě zhruba do druhého a třetího dne po požití, mezi 5. a 14. dnem pak postupně odeznívají.

Podle Spáčila není mechanismus působení ani přesná příčina tohoto jevu dosud známý. Jednou z možností je to, že do směsi proniknou semena jiných než obvykle jedlých druhů. „Všechny nevyhovující vzorky, které SZPI nalezla, byly čínského původu, u semen pocházejících ze středomořských oblastí tato závada dosud zjištěna nebyla,“ dodal mluvčí. Další informace naleznete na internetových stránkách inspekce.

  • Nevyhovující jádra borovice pínie zdroj: SZPI http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2685/268459.jpg
  • Nevyhovující jádra borovice pínie zdroj: SZPI http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2685/268460.jpg
Vydáno pod