V Evropě startuje šílenství slev

Praha – Během prvního prázdninového týdne vypuknou letní výprodeje ve většině evropských zemí a zákazníci dychtící po levnějším zboží tak mají široké pole působnosti, kde kýžené produkty sehnat. Pro letní oděvy se doporučují nákupy v Německu nebo Polsku, slevových akcí lze ale využít i během letní dovolené ve středomořských státech.

Nejdříve zahajuje letní výprodeje Litva, kde je možné nakoupit zlevněné zboží už od začátku června. V půlce minulého měsíce začali levnější zboží nakupovat také Poláci, Slováci i Slovinci.

V Německu zlevnilo zboží špatné počasí

Reportáž Jana Beránka a Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Mimořádně brzy začaly výprodeje i v Německu. Kvůli chladnějším jarním měsícům totiž nechtěl nikdo z Němců kupovat letní oblečení za plnou cenu, a ve slevě se proto objevilo už před několika týdny. Až donedávna přitom v SRN platil zákon, který letním výprodejům vymezoval čtrnáct dní na přelomu července a srpna.

„Němci volali po tom, aby si mohli věci nakoupit už před prázdninami, obchodníci adekvátně tomu říkali: 'Jsme rádi, když můžeme prodávat, když nám se to hodí a když to lidé chtějí',“ vysvětluje ředitel výzkumu GfK Martin Souček.

V jižní Evropě začínají slevové akce až s mírným zpožděním. V Itálii začínají obchodníci přepisovat cenovky zpravidla na začátku července, totéž platí i pro Španělsko, kde výprodeje podobně jako donedávna v Německu reguluje legislativa (viz infografika). Nejpozději je možné nakoupit zboží v lepších cenových relacích na Kypru; zde se zlevňuje až od prvního srpnového pondělí.

Pozor na zajíce v pytli

Podle Evropského spotřebitelského centra by měli čeští zákazníci k zahraničním nákupům přistupovat stejně opatrně jako při nakupování v Česku. Na rozdíl od objednávek přes internet, kde pro Čecha platí české zákony nehledě na sídlo e-shopu, se totiž nakupování v kamenných obchodech řídí pravidly dané země a ta se mohou lišit například u záruk nebo reklamací.

„Ačkoliv by se dalo předpokládat, že kultura obchodů je na západ od nás vyšší, přece jen by si spotřebitelé měli dávat pozor na to, od koho nakupují,“ dodává poradce z Evropského spotřebitelského centra Ondřej Tichota.