Komoditní trhy čeká bouře – hurikánová sezona bude nadprůměrná

New Orleans – V Mexickém zálivu začala hurikánová sezona. První bouře jménem Arlen sice nepatřila k těm nejsilnějším, ale připomněla investorům, že léto na trzích nemusí být vůbec klidné. Větrné bouře a hurikány totiž významně ovlivňují i ceny komodit. A podle meteorologů bude letošní sezona hurikánů nadprůměrně silná.

Odborníci předpovídají v Mexickém zálivu osmnáct tropických bouří, dlouholetý průměr je jedenáct. Kromě obyvatel ohrožených oblastí situaci napjatě sledují také investoři. „Dopady mohou být na jednotlivé průmyslové oblasti celkem významné. Má to vliv na sektor pojišťovnictví, stavební sektor nebo také petrochemický sektor,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Nejen investoři, ale třeba i řidiči si stále pamatují hurikán Katrina, který v roce 2005 zpustošil jih Spojených států. Dražší ropa se jako důsledek jeho řádění projevila i na cenách benzinu na čerpacích stanicích v Česku. Právě ropa a zemní plyn patří ke komoditám, s jejichž cenami umí hurikány zamávat nejvíce. V oblasti Mexického zálivu je totiž velké množství ropných nalezišť a rafinérií. „Produkce se zmenší a ceny rostou. Velmi podobné to je i v případě plynu, kdy tady je mexický záliv zodpovědný za asi 40 procent produkce plynu v USA,“ podotkl Čermák.

Jak ovlivní hurikány ceny komodit? (zdroj: ČT24)

Špatné počasí ovlivní také úrodu bavlny. Silné deště v Texasu mohou její cenu vyhnat na dvojnásobek. Pod tlak se dostanou i pěstitelé pomerančů. „Hurikány musí přejít přes střední a jižní část Floridy, abychom byli svědky nějakého výrazného poškození. Pokud se tak opravdu stane, tak cena míří prudce vzhůru, protože Florida je druhým největším producentem pomerančů na světě,“ upozornil Čermák.

Hurikánová sezona oficiálně začíná počátkem června a trvá až do konce listopadu. Nejvíce hurikány řádí v období od konce srpna do poloviny října. V průběhu celé sezony se podle statistik Mexickým zálivem prožene většinou šest hurikánů. Dva bývají silné.

Hurikány nezvedají jen ceny komodit, především přinášejí do života mnoha rodin smrt a tragédii. Z tohoto pohledu byl zřejmě nejničivější „Velký hurikán“, který se prohnal východní částí Karibiku v roce 1780. Zabil nejméně 27 500 lidí. Nejvíce jich zemřelo na Barbadosu, Martiniku a Santa Lucii. Katrina, která zpustošila město New Orleans v roce 2005, připravila o život asi 1 500 lidí.

  • Ropná plošina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2614/261347.jpg
  • New Orleans po hurikánu Katrina zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1901/190093.jpg