Minsk splatil Moskvě dluh za proud a dál chudne

Minsk – Bělorusko dnes zaplatilo veškeré své dluhy za dovoz elektřiny z Ruska. Uvedlo to běloruské ministerstvo pro energetiku. Ruská společnost InterRAO zastavila tento týden dodávky elektřiny do Běloruska, protože jí země dlužila za odběr elektřiny za březen, duben a květen. V Bělorusku se proud od mocného souseda podílí na celkové spotřebě elektřiny zhruba deseti procenty.

Bělorusko se potýká s finanční krizí a státní energetická společnost neměla dostatek deviz na zaplacení dlužné částky. Mluvčí ministerstva uvedla, že Bělorusko dnes zaplatilo zbývajících 611 milionů rubů (366,7 milionu Kč), a nemá tak již žádný dluh za dovoz elektřiny z Ruska.

Rusko tento týden zastavilo dodávky do země kvůli celkovému dluhu 1,2 miliardy rublů. Část dluhu, 600 milionů rublů, Minsk splatil ve středu. Minsk rovněž splatil většinu dlužné částky za dodávky elektřiny Ukrajině a podle mluvčí očekává brzké obnovení dodávek.

Bělorusko v krizi, Gazprom si brousí zuby

Bělorusko nyní zažívá nejhorší finanční krizi od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Od počátku roku mu výrazně klesají devizové rezervy, a vláda proto musela v květnu prudce devalvovat měnu. Rusko v rámci fondu pro bývalé republiky Sovětského svazu poskytlo zemi minulý týden úvěr 800 milionů dolarů (13,4 miliardy Kč), nutí ji však k rozsáhlé privatizaci.

Podle analytiků chce Moskva donutit neochotného běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka k souhlasu s privatizací, zejména k prodeji běloruských plynovodů ruskému Gazpromu. Místopředseda ruské vlády Igor Sečin v úterý uvedl, že rozhodnutí zastavit dovoz elektřiny do Běloruska nemá žádné politické souvislosti.

Běloruská měna
Zdroj: ČT24