Světová banka byla loni v půjčkách skromnější

Washington – Světová banka poskytla nebo slíbila poskytnout rozvojovým zemím v loňském fiskálním roce 57,4 miliardy USD (959,6 miliardy Kč). Ve srovnání s předchozím rokem tak úvěry klesly zhruba o pětinu, a to zejména díky zmírnění negativních dopadů globální krize. Vyplývá to z dnešního prohlášení banky.

I přes zmírnění jsou však úvěry stále nad úrovní před krizí. To podle SB ukazuje na nejistotu vlád a investorů, kteří se stále obávají o sílu globálního ekonomického oživení. V předchozím fiskálním roce, tedy za rok do konce června 2010, úvěry činily 73 miliard USD. SB v době krize zvýšila financování pro chudší země kvůli problémům na úvěrových trzích.

Přísliby zemím se středními příjmy a rozvíjejícím se zemím loni prudce klesly na 26,7 miliardy USD z předchozích 44,2 miliardy USD.

Celá Skupina Světové banky má několik členů. Patří mezi ně Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD), Mezinárodní sdružení pro rozvoj (IDA), Mezinárodní finanční korporace (IFC) a Agentura pro mnohostranné investiční záruky (MIGA). IDA, která poskytuje bezúročné půjčky a granty nejchudším zemím, loni slíbila rekordních 16,3 miliardy USD. O rok dříve to bylo 14,5 miliardy USD. Nejvíce peněz z IDA obdržel subsaharský region, objem poskytnutých prostředků však klesl na 9,4 miliardy USD z 13,85 miliardy USD.