Ministři financí eurozóny rozhodnou o další pomoci Řecku

Brusel – Večerní telekonference ministrů financí eurozóny rozhodne o poslední části pomoci, kterou EU přislíbila Řecku. Ačkoli ministři zrušili původně plánovanou nedělní schůzku, bude nejspíš uvolnění další části úvěru hladce schváleno. Řecko by mělo od zemí eurozóny dostat 12 miliard eur – poslední část 110miliardového balíčku, který mu slíbily postupně vyplatit Mezinárodní měnový fond a členské státy eurozóny s výjimkou Slovenska.

Vyplacení poslední části pomoci podmiňovala eurozóna přijetím úsporných opatření, které Řecku ušetří 28 miliard korun, a privatizací části státního majetku za 50 miliard eur. Řecký parlament obě podmínky přes dramatické protesty nespokojených občanů splnil, uvolnění pomoci tak zřejmě všechny zúčastněné státy schválí.

Řecko peníze od dalších zemí nutně potřebuje, bez nich totiž stojí těsně před bankrotem. Bez příspěvku by se nejspíš v polovině července ocitlo v platební neschopnosti. I dvanáctimiliardová pomoc ale asi nebude stačit a situace v Řecku nebude dlouhodobě udržitelná. Evropská unie proto už zahájila přípravu nového záchranného programu. Tím se ale ministři zatím zabývat nebudou.

Vydáno pod