Kapsch spustil polské mýtné s dvoudenním zpožděním

Varšava – V Polsku začal s dvoudenním zpožděním fungovat výběr elektronického mýta u nákladních automobilů s hmotností nad 3,5 tuny. Informovala o tom firma Kapsch, která systém provozuje. Společnost ovšem musí zaplatit za každý den zpoždění pokutu milion zlotých (přes šest milionů korun) a také uhradit ztráty, které Polsku vznikly. Původně měl být systém spuštěn prvního července.

Od dnešního dne je tak u našich severních sousedů zpoplatněno skoro 1 600 kilometrů dálnic, rychlostních silnic i dalších důležitých tahů. Silničáři od řidičů vybírají mýto přímo na branách. Cena, kterou dopravci zaplatí za jeden kilometr, se ale liší podle hmotnosti vozidla a jeho emisní kategorie. V případě autobusu vyjde ujetí jednoho kilometru na dálnici na 20 grošů (1,2 Kč), v případě kamionu to může být až 53 grošů.

Dopravci musí svá vozidla vybavit palubními jednotkami. Ty ovšem nejsou v jednotlivých zemích propojeny, na což si dopravci také stěžovali. V pátek tak na některých místech museli vystát několikahodinové fronty a v autě jim pak přibyla další krabička.

V Česku provozuje firma Kapsch mýtný systém na 1 300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných silnic první třídy.