Češi loni prosázeli 125,6 miliardy

Praha – Češi loni prosázeli v loteriích a sázkových hrách celkem 125,6 miliardy korun, což je meziroční pokles o 1,7 procenta. Největší podíl mezi sázkovými hrami a loteriemi zaujímají interaktivní videoloterijní terminály, které rostly nejvíce. Výsledky zveřejnilo ministerstvo financí. Příjmy provozovatelů ze hry loni klesly o dvě procenta na 31,8 miliardy Kč. Sázejícím bylo vyplaceno v roce 2010 celkem 93,8 miliardy Kč, což bylo meziročně o 1,7 procenta méně. Do technických her bylo v roce 2010 vsazeno 64,33 miliardy korun proti 53,4 miliardy korun o rok dříve. Zpátky se výhercům vrátilo 48,74 miliardy Kč.

Nejvíce peněz sázející utratili v interaktivních videoloterijních terminálech (45,7 miliardy Kč), elektromechanické ruletě (téměř osm miliard Kč) a internetových kurzových sázkách (7,7 miliardy Kč). Prudký rozmach tedy vykázaly opět videoloterijní automaty, což je moderní obdoba hracích automatů.

Do výherních hracích přístrojů Češi během loňského roku vsadili 37,8 miliardy korun, o 22,4 procenta méně než v roce 2009. Zpět se hráčům vrátilo 29 miliard korun. V roce 2010 provozovalo výherní hrací přístroje povolované obcemi 490 provozovatelů. Hry povolované ministerstvem financí provozovalo 129 provozovatelů.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Za loterie utratili sázející 6,84 miliardy Kč, téměř o šest procent méně než předloni. Zpět získali 3,2 miliardy Kč. Snížení příjmů se nevyhnulo ani kasinům, v nichž bylo vsazeno 8,9 miliardy Kč, což bylo meziročně o 6,7 procenta méně. Kasina vyplatila hráčům na výhrách 7,4 miliardy Kč.

Pokles zaznamenaly i kurzové sázky, na něž šlo 7,7 miliardy Kč, tedy o 12,6 procenta méně než v roce 2009. Správně tipujícím bylo vyplaceno 5,44 miliardy Kč. Sázkové kanceláře netratily, polovinu jejich příjmu tvořily sázky na internetu, které jsou zařazeny mezi technické hry.

Podíl sportovního sázení na internetu sílí

„Je vidět, že podíl sportovního sázení na internetu výrazně sílí. To je zvlášť patrné, když si uvědomíme, že dnes je poměr internet versus kamenné pobočky 50 na 50, ale před třemi roky internetové sportovní sázení neexistovalo,“ uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman.

Do státního rozpočtu a rozpočtů obcí bylo formou správních poplatků, poplatků na státní dozor a místních poplatků odvedeno provozovateli loterií a jiných podobných her celkem 3,3 miliardy korun, na veřejně prospěšné účely pak dalších 3,53 miliardy korun. „I přes mírný pokles vložených částek stoupl zákonem předepsaný odvod části výtěžku provozovatelů na veřejně prospěšné účely o 6,5 procenta,“ uvedlo MF.

Sazka, Synot Tip, Bonver Win

Z provozovatelů her povolovaných MF zaujímala první místo na trhu Sazka s podílem 6,4 procenta na vložených částkách. Více než 80 procent jejích příjmů ze hry pocházelo z číselných loterií. Dvojkou na trhu byl Synot Tip s podílem 5,1 procenta. Společnost se věnuje provozování kurzových sázek a technických her. Převážná část jeho tržeb plyne z provozování interaktivních videoloterijních terminálů, jejichž je největším provozovatelem. Třetí největší je s 3,9 procenta Bonver Win, který se zabývá technickými hrami. Zároveň je třetím největším provozovatelem interaktivních videoloterijních terminálů.

Vydáno pod