Japonci objevili na dně oceánu obrovská naleziště vzácných kovů

Tokio – Podle japonských vědců leží na dně Tichého oceánu v oblasti okolo Havaje a Tahiti obrovské zásoby vzácných kovů, které lze navíc snadno vytěžit. Právě tyto kovy jsou nezbytné při výrobě vyspělé elektroniky, v současnosti jich 97 % produkuje Čína. Ta ale nedávno výrazně omezila produkci, což vedlo k prudkému nárůstu cen.

„Naleziště mají vysokou koncentraci vzácných kovů. Jen jeden kilometr čtverečný naleziště může poskytnout až pětinu současné celosvětové roční spotřeby,“ uvedl docent z oddělení věd o zemi na Tokijské univerzitě Jasuhiro Kato, jehož tým objev učinil.   

Ložiska vzácných zemin jsou v mezinárodních vodách táhnoucích se na východ a západ od Havaje a na východ od Tahiti ve Francouzské Polynésii. Vědci našli nerosty v mořském bahně získaném z hloubky 3 500 až 6 000 metrů pod hladinou oceánu na 78 místech. Třetina míst je velmi bohatá na vzácné kovy a kov yttrium, dodal Kato. 

Komentář analytika Marka Hatlapatky (zdroj: ČT24)

Podle něj obsahuje naleziště 80 až 110 miliard tun, přitom současné odhadované celosvětové zásoby jsou pouze 110 milionů tun, tedy asi tisícina. Většina z nich se nachází v Číně, zemích bývalého Sovětského svazu nebo USA. Navíc je prý extrakce kovů z bahna relativně snadná a pomocí jednoduchého louhování kyselinou lze za několik hodin extrahovat 80 až 90 procent kovů z bahna. 

Vzácné kovy jsou převážně prvky ve spodní části Mendělejevovy tabulky, mezi které patří třeba europium, neodym či terbium. Některé z nich se používají například při výrobě obrazovek, kde fungují jako luminofory. Jiné zase hrají nezastupitelnou roli při výrobě bateriových článků pro hybridní vozy nebo při výrobě systémů na výrobu energií z obnovitelných zdrojů.