Egypt odmítá pomoc MMF, pomůžou Spojené arabské emiráty

Káhira – Státní tisková agentura Spojených arabských emirátů WAM oznámila v pondělí nabídku balíčku finanční pomoci pro Egypt ve výši tří miliard dolarů. Podle agentury plán finanční pomoci potvrdil náměstek premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) šejk Mansúr bin Zayed al-Nahayan během schůzky s egyptským premiérem Essamem Šarafem v Abú Dhabí. Stalo se tak při premiérově první návštěvě SAE od vyhnání bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka v únoru.

Podle stejných pokynů bylo rozhodnuto o zřízení Khalifa bin Zayed fondu na podporu středních a malých projektů v hodnotě jeden a půl miliardy dolarů za účelem vytváření pracovních příležitostí pro egyptskou mládež. Khalifa rovněž nařídil rozdělení sedmi set padesáti milionů dolarů na rozvoj infrastruktury a bytových projektů pro mládež a sedmi set padesáti milionů v měkkých úvěrech na různé projekty.

Egypt, jehož ekonomika v prvním pololetí roku 2011 klesala, se obrátil začátkem května s žádostí o pomoc k Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a mezinárodním dárcům. Pomoc ve výši jedenácti miliard dolarů na léta 2011/2012 měla být využita k zlepšení negativní platební bilance způsobené politickými otřesy. Po protestech, které ukončily třicetiletou Mubarakovu vládu, opustili Egypt houfně turisté i investoři, kteří byli hlavním zdrojem cizích měn.

Egyptský ministr financí Sámir Radván, který se rovněž návštěvy zúčastnil, prohlásil, že vláda plánuje financovat deficit státního rozpočtu ve výši dvaceti dvou a půl miliardy dolarů kombinací prodeje dluhopisů na lokálním trhu a s pomocí arabských států. Egypt již 5. června uzavřel s Mezinárodním měnovým fondem dohodu o záchranném balíčku ve výši tří miliard dolarů k posílení svých financí.

Po zajištění balíčku od SAE Radván prohlásil, že si země nakonec nemusí půjčovat od MMF či Světové banky, která rovněž nabídla velký záchranný balík. Domnívá se, že schodek může být nyní pokryt z domácích zdrojů a z mezinárodní pomoci, ale nesdělil mnoho detailů z plánu, jak toho dosáhnout. Světová banka představila v minulosti plán pomoci ve výši čtyři a půl miliardy dolarů na příštích dvacet čtyři měsíců, včetně jedné miliardy, která by měla pomoci uhradit v příštím roce schodek. SB nyní říká, že plány pro Egypt přezkoumá, když Egypt odmítá peníze z MMF.

Egypt
Zdroj: ČT24