Kuba bojuje s černým trhem a ilegální prací

Havana – Kuba pokračuje v liberalizaci svého trhu. Nově se bude legálně obchodovat i s auty a nemovitostmi. Díky těmto i předchozím opatřením doufá vláda v omezení černého trhu, který má na ostrově „svobody“ dlouhou tradici. Kubánská společnost je rozdělená na ty, již platí daně a pracují legálně, a na méně šťastné, kteří si na obživu snaží vydělat prací na černo. Z letmého pohledu se zdá, že na Kubě nelze koupit satelity, televize, ale často i základní potraviny. Avšak na černém trhu se dá ve skutečnosti koupit vše, pokud víte, kam či za kým zajít.

Bez černého trhu by to nešlo

Černý trh nevymýtilo ani postupné ekonomické uvolnění. Někteří Kubánci by se bez jeho existence neobešli. Například výrobce limonády Roberto nemůže oficiálně koupit CO2, protože nedisponuje patřičnou licencí. Sežene jej tedy na černém trhu, díky čemuž může svoji limonádu prodávat za šestinu ceny, než kolik by stála v normálním obchodě.

Kuba proti černému trhu (zdroj: ČT24)

Na černý trh proudí zboží ze zámoří, ale i ze státních obchodů a továren. Ne všichni Kubánci jsou ale s existencí černého trhu spokojení a část jich proto podporuje vládní reformu, která by ho měla omezit. Raúl Castro má v plánu nelegální trh alespoň částečně legalizovat. Řemeslníci a obchodníci by se měli zaregistrovat, aby platili daně. Na svoji živnost již někteří dostali licenci, ale daně jim ukrojí až padesát procent tržeb. Vláda si je toho vědoma, a tak podnikavým Kubáncům slibuje alespoň bankovní úvěry.

Vydáno pod