Finsko váhá nad další pomocí zadluženým zemím

Helsinky – Finsku se příliš nechce vydávat další peníze na záchranu krachujících států eurozóny. Pokud se bude země angažovat v jakémkoli dalším plánu, bude chtít odpovídající záruky, upozornila nová ministryně financí Jutta Urpilainenová. Vhodnou zárukou podle ní mohou být podíly ve společnostech, které patří dlužným státům.

„Chceme omezit zodpovědnost Finska. Nová vláda zaujala tvrdší pozici než ta předchozí vůči pomoci zemím zasaženým krizí,“ řekla Jutta Urpilainenová v rozhovoru pro finskou veřejnoprávní televizi YLE.

Vrcholní představitelé zemí eurozóny se zatím proti pomoci krachujícím zemím v čele s Řeckem zatím příliš nebouřili. Výjimkou je Slovensko, které se na pomoci odmítlo podílet. Finská ministryně podotkla, že požadavky její vlády se dalším státům příliš nelíbí.

Sociálnědemokratická ministryně Urpilainenová zastupuje svoji stranu ve vládní velké koalici s pravicovou Národní koalicí. Obě strany se spojily poté, co ve volbách výrazně uspěla euroskeptická strana Praví Finové. Požadavek vlády může být snahou o získání přízně právě skeptičtější části veřejnosti, která podporuje Pravé Finy. Ti záchranné plány rezolutně odmítají.