Hodnocení agentur určí osud řeckých bank

Frankfurt nad Mohanem – Evropská centrální banka bude přijímat řecký dluh jako jistinu za úvěry, až dokud neoznačí hlavní ratingové agentury ekonomickou situaci v jihoevropské zemi za státní bankrot. S odvoláním na vysoce postavený zdroj z banky na rozhodnutí ECB upozornil deník Financial Times. Banka se řídí nejlepším z hodnocení, která vydávají agentury Fitch, Moody's a Standard & Poor's. Svoji dosavadní praxi zatím nebude měnit, ačkoli Standard & Poor's v pondělí označila francouzský návrh na prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů a zapojení soukromého sektoru do řešení situace v Řecku za řízený bankrot.

Na penězích od Evropské centrální banky jsou závislé takřka všechny řecké finanční ústavy. ECB jim jen za červen půjčila zhruba 100 miliard eur. Kdyby frankfurtská banka přestala přijímat řecký dluh jako jistinu, byl by výsledkem kolaps řeckého bankovního systému.

Podle všeho však zhodnotí řeckou situaci podobně jako Standard & Poor's také agentura Fitch. Osud Řecka tak bude zřejmě záviset na stanovisku agentury Moody's. Pokud by alespoň ta byla vstřícnější, Evropská centrální banka nejspíš nadále bude pomáhat řeckým ústavům. „To by bance dalo významný manévrovací prostor,“ řekl Financial Times nejmenovaný zdroj.