Tokio dá další dva biliony jenů na likvidaci následků zemětřesení

Tokio – Japonská vláda schválila dodatečný rozpočet ve výši dvou bilionů jenů (413,7 miliardy Kč) na krytí následků březnového zemětřesení a tsunami. Opatření nebude vyžadovat novou emisi obligací, i když vyšší výdaje po zbytek roku pravděpodobně zatíží veřejné finance. Rozpočtový návrh bude vyžadovat souhlas opozice, která má v horní komoře parlamentu kontrolu. Opoziční strany už naznačily, že krizové výdaje podpoří.

Březnové zemětřesení a následná vlna tsunami byly nejdražším přírodním neštěstím všech dob, které mimo jiné vyvolalo jadernou krizi. Vláda už v květnu předložila mimořádný rozpočet ve výši čtyř bilionů jenů na krytí škod. Nynější doplňkový rozpočet půjde do parlamentu v polovině července. 

Doplňkový rozpočet zahrnuje odškodnění lidem, které postihla fukušimská jaderná havárie. Počítá také s půjčkami pro zadlužené lidi a podniky z postižených oblastí. Rozpočet bude zcela krytý z prostředků, které zbyly v rozpočtu předchozího fiskálního roku, napsala agentura Reuters. 

Investoři počítají s tím, že výdaje na obnovu země pomůžou japonské ekonomice překonat oslabení hospodářské aktivity po neštěstí a obnoví mírný růst. První dva mimořádné rozpočty mají omezený rozsah, a proto finanční trhy ještě letos očekávají třetí balík, který by mohl dosáhnout deseti bilionů jenů a zahrne emisi obligací a zvýšení daní, aby byl krytý. 

Premiér Naoto Kan slíbil v reakci na fukušimskou jadernou havárii, že odstoupí. Jako jednu z podmínek své rezignace si dal právě schválení druhého doplňkového rozpočtu. Minulý měsíc premiér uvedl, že odstoupí, až se v likvidaci následků krize dosáhne určitého pokroku. Nejasné načasování rezignace ale vyvolalo kritiku mezi oponenty i v jeho vlastní straně.

Naoto Kan
Zdroj: ČT24