Obaly potravin nově prozradí víc

Brusel/Štrasburk – Evropský parlament vyšel vstříc spotřebitelům a schválil nová pravidla značení potravin. Nově budou muset výrobci povinně uvádět na obalech podrobné informace o výživné hodnotě potraviny a také o původu masa. Informace nicméně podle konečného kompromisu musí být uváděny jen na zadní straně obalu, nikoliv i na přední, jak napovídaly původní úvahy. Opatření o zveřejněné nutriční hodnotě platí i pro jídla v restauracích.

Všechny informace o výživné hodnotě musí být na obalu vyjádřeny v přepočtu na 100 gramů či 100 mililitrů a mohou být doplněny i informacemi o doporučené denní dávce. Uvedeny musí být i informace o případném obsahu alergenů. To platí i pro nebalené jídlo v restauracích či kantýnách. Je na uvážení členského státu, jak toho dosáhne.

Podle současných unijních pravidel musí být u některých potravin uveden i jejich původ. Nová směrnice tuto povinnost rozšiřuje i na čerstvé maso. „Spotřebitel také nově z obalu získá informaci o původu drůbežího, vepřového, skopového a jehněčího masa, což je zejména v kontextu nedávné epidemie ptačí chřipky důležitý předpoklad možnosti kvalifikovaně se rozhodnout o koupi výrobků obsahujících maso,“ dodal europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL).

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Imitace budou muset přiznat barvu

Změny čekají i takzvané potravinové imitace. Jde například o sýr, k jehož výrobě ovšem byla použita úplně jiná surovina než mléko. Obal takového výrobku bude muset nést jasné označení, že jde pouze o imitaci. Stejně tak produkty, které jsou vyrobené z několika druhů masa, musí nést jasné označení hned vedle jejich názvu.

Norma stanovila i minimální velikost písma na obalech, která bude jeden milimetr. U některých výrobků je totiž značení tak malé, že ho třeba starší lidé bez lupy vůbec nepřečtou.

Europoslanec Jan Březina:

„Jedná se o citlivé téma zvlášť pro nás Čechy, kteří z více než dvou třetin trpíme obezitou a aktuálně se nacházíme na druhém místě žebříčku nejtlustších národů EU. Uměl bych si v této souvislosti představit třeba zavedení povinnosti výstražného upozornění na obalech výrobků s nadměrným obsahem tuku nebo cukru. Nová pravidla označování potravin však bohužel tak daleko nejdou.“

Zákaznice vybírá maso
Zdroj: ČT24