Moravu protne nový plynovod

Praha - Přes Moravu povede nový tranzitní plynovod, který vybuduje společnost Net4Gas. Projekt za deset miliard korun se má začít stavět v roce 2015. Do provozu ho podle Lidových novin firma uvede o dva roky později. Zhruba 262 kilometrů dlouhý plynovod Moravia spojí Břeclav a Ostravsko, kde se připojí k polské síti. Na česko-rakouské hranici naváže na projekt Nabucco, který do střední Evropy dopraví plyn od Kaspického moře a z Blízkého východu.

V současnosti projekt posuzuje ministerstvo životního prostředí. Po něm bude následovat územní a stavební řízení. Společnost Net4Gas neočekává velké komplikace, protože nový plynovod má kopírovat stávající soustavu potrubí. Nedaleko severomoravského Příboru se plynovod rozdělí na dvě větve - první povede k podzemnímu zásobníku plynu v Třanovicích jižně od Ostravy, druhá větev obejde Ostravu ze severu a na Hlučínsku se napojí na polskou síť.

Moravia má snížit závislost střední Evropy na ruském plynu

Plynovod si klade za cíl především spojit sever a jih střední Evropy a snížit závislost střední Evropy na dodávkách plynu z Ruska. Na jihu totiž na Moravii naváže plynovod, který propojí Česko s rakouským Baumgartenem, hlavním středoevropským obchodním místem s plynem. Právě zde má končit mezinárodní plynovod Nabucco, který po roce 2017 přivede do střední Evropy plyn z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu. Na severu naopak Česko získá možnost dovážet plyn do polského terminálu ve Svinoústí u Štětína dopravený ve zkapalněné podobě.

Moravia dle slov mluvčího Net4Gas Milana Řepky posílí i kapacitu domácí přepravní soustavy. Nyní totiž stávající plynovod přestává postačovat potřebám průmyslu na Ostravsku a také vylučuje výstavbu plynových elektráren na severní a střední Moravě. Součástí záměru je také přípojka do areálu nošovické automobilky Hyundai.

V Česku provozuje společnost Net4Gas 3640 kilometrů přepravní plynárenské soustavy, z toho síť vysokotlakých tranzitních plynovodů má délku 2460 kilometrů, vnitrostátní soustava plynovodů je dlouhá 1183 kilometrů. Největším současným projektem Net4Gas je výstavba plynovodu Gazela, který napojí Česko na budovaný plynovod Nord Stream, který má umožnit přepravu ruského plynu přes Baltské moře do Německa.

Kvůli 262 kilometrů dlouhému plynovodu se nejprve bude 2 roky kopat. Podle dokumentace bude každý den vykopán půlkilometrový úsek. Nové potrubí bude mít v průměru více než jeden metr. Kolem plynovodu musí být ochranné pásmo – z každé strany 80 metrů. Plynovod povede kolem 150 obcí Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Plynovod nás nijak zásadně neomezí, říká starosta jihomoravských Tvrdonic

Plynové potrubí dlouhé 262 kilometrů povede v okolí 150 obcí. Všechny se k jednomu z nejrozsáhlejších energetických projektů za posledních 40 let mají vyjádřit. „Už je tu kompresorový stanice a podzemní zásobník. Kvůli tomu už tady ochranné zóny máme, takže pro nás to zásadní omezení neznamená,“ popsal starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík (KSČM). Obec zažila v 80. letech výbuch sondy. „Je to výbušný plyn, takže chápeme, že ochranná zóna tam skutečně musí být,“ dodal Tesařík.

Záměr výstavby teď posuzuje ministerstvo životního prostředí, poté se dokumentací začnou zabývat jednotlivé stavební úřady.