V prvním pololetí se v Česku prodalo 88 tisíc aut

Praha - Prodej nových osobních aut na českém trhu v prvním pololetí klesl o 0,8 procenta na 88 284 vozů. V samotném červnu se propadl o téměř 13 procent. Pokles ve statistikách způsobila loni končící lhůta pro možnost zkráceného daňového odepisování vozidel, která zvedla loňskou srovnávací základnu.

Loni na konci prvního pololetí byla poslední možnost uplatnit na nově nakupovaná firemní auta dvouleté odepisování, proto prodej aut výrazně stoupl. Letošní výsledky se tak porovnávají s vysokou srovnávací základnou. Letošní červen byl s 16 156 prodanými vozy druhý nejúspěšnější měsíc, uvedl tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl. Za celý rok svaz odhaduje růst trhu o tři až pět procent.

Mezi deseti nejprodávanějšími vozy letos poprvé Dacie

Rozhovor s Pavlem Tunklem (zdroj: ČT24)

Nejprodávanější byla v pololetí Škoda s 26 066 vozy, což představuje meziroční pokles o deset procent. Právě u Škody, která má velký podíl firemních vozů, se podle Tunkla loňské ukončení odpisů projevilo výrazněji než u jiných značek. Druhému Volkswagenu narostl odbyt o tři procenta na 7 494 aut a třetí Ford stagnoval na 7 406 vozech. Čtvrtý skončil Renault a pátá Hyundai. V první desítce se poprvé objevila rumunská Dacia.

Nejlépe se loni prodávala auta z kategorie mini a malých vozů. Jejich podíl na celkových prodejích dosáhl 28 procent. Oproti roku 2008 ale tento segment zaznamenal strmý pád – vozů v této kategorii se prodalo téměř o 20 procent méně. „Lidé jezdí ve větších autech a platí za ně peníze, které byly dříve obvyklé u nižších segmentů,“ uvedl ředitel zastoupení značky Kia Vít Pěkný.

Češi stále kupují staré ojetiny z ciziny

Dovoz ojetých osobních aut se zvýšil o téměř tři procenta na 65 609 vozů. Proti loňsku se zvýšil podíl dovážených aut z druhé ruky starších deseti let z 25 na 32 procent. To podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka souvisí s ukončením zrychleného odepisování, v rámci kterého byla větší poptávka po zánovních vozech ze zahraničí. To vedlo k omlazení tuzemského vozového parku.

  • Rumunská továrna Dacia/Renault zdroj: Renault http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1953/195227.jpg
  • Výběr auta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2433/243273.jpg