Pojišťovnictví v rozvíjejících se zemích zažívá boom

Washington - Celosvětový trh pojištění si loni polepšil o více než 2,5 procenta. Po dvou krizových letech tak začal znovu růst, a to i přesto, že se ve vyspělých zemích v čele se Spojenými státy ještě mírně propadal. Podle studie Swiss Re ale statistiku vylepšily rozvíjející se země. Pojišťovny vybraly loni po celém světě téměř 74 bilionů korun. Lidé více uzavírali životní pojistky, o něco méně rostlo rovněž pojištění majetku.

„Na datech vidíme především návrat k dlouhodobému růstovému trendu. U některých Evropských zemí můžeme dokonce mluvit o velmi silném růstu díky jednorázovým pojistkám,“ řekl Daniel Staib, spoluautor studie. Ve vyspělých ekonomikách se pojišťovny zvedají z krize přeci jen pomaleji. Největší evropský pojistný trh ve Velké Británii zatím skomírá. O mnoho lépe na tom není ani ten americký.

Průměr zvedají spíše rozvíjející se země v čele s Čínou. „Prostor pro růst je v oblasti pojišťovnictví obrovský. V objemu pojistného se Čína stala šestou největší zemí,“ podotkl Karel Veselý z Deloittu. Na druhou světovou příčku by se mělo čínské pojišťovnictví podle studie vyšplhat už za deset let.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Evropa s Amerikou zatím čekají, jakým směrem se vydá jejich průmysl. Propad automobilového průmyslu se promítá do současných výsledků. Některé pojišťovny zašly údajně tak daleko, že si za automobilové pojistky nechaly platit méně, než jsou jejich skutečné náklady. „Jedná se o katastrofické ztráty a podle předběžných výsledků by to letos mohlo být ještě horší. Ceny nejsou odpovídající. Na některých trzích, například ve Velké Británii nebo v Itálii, se již začalo zdražovat,“ konstatoval Staib.

Zásadní bude podle studie i nová podoba regulace, která se teprve připravuje. Některé zákony totiž mohou do pojišťoven zavést nové klienty, jiné jim mohou odčerpat kapitál kvůli tvorbě rezervních fondů.

Čína
Zdroj: ČT24
Vydáno pod