USA nečekaně hlásí víc nezaměstnaných

Washington - Spojené státy americké hlásí překvapivě vyšší počty nezaměstnaných. Jak dnes oznámilo americké ministerstvo práce, míra nezaměstnanosti nečekaně vzrostla z květnových 9,1 procenta na 9,2 procenta. Najímání nových pracovníků se v červnu téměř zastavilo a ekonomika vytvořila jen 18 tisíc nových míst, nejméně za devět měsíců. Přitom ekonomové jich očekávali 90 tisíc.

Největším zklamáním byl počet nových pracovních míst mimo zemědělství. „Čekal se nárůst 105 tisíc nových pracovních míst, byl ale pouze o 18 tisíc,“ uvedl ředitel pro privátní klienty společnosti Wood & Company Roman Koděra.

USA doplácí na japonskou katastrofu

„Ukazuje to, že trh je opravdu slabý a ještě více byl negativně zasažen v průběhu druhého kvartálu japonskou tsunami, která způsobila výpadek ve výrobě.“

V posledních měsících brzdí ekonomiku Spojených států vysoké ceny pohonných hmot, výpadky v zásobování po březnovém japonském zemětřesení a slabý trh s bydlením. Příjmy po zdanění, přepočtené vzhledem k inflaci, letos v USA stagnují.

Po zveřejnění dnešních čísel šéf ekonomických poradců amerického prezidenta Austan Goolsbee zdůraznil, že ekonomice nehrozí druhá hospodářská recese. Vyzval přitom politiky k akci, aby soukromý sektor posílili.

Nezaměstnanost v USA
Zdroj: ČT24/U.S.Bureau of Economic Analysis

V červnu vytvořily podniky nejméně míst za déle než rok, a to 57 tisíc. Ve státní správě ubylo za červen 39 tisíc míst kvůli fiskálním problémům místních a federálních úřadů. Najímání nových lidí do práce se v USA poslední dva měsíce výrazně zpomalilo. V předchozích třech měsících ekonomika vytvářela měsíčně 215 tisíc nových pozic.

Americké ministerstvo současně revidovalo směrem dolů údaj za květen. Zatímco podle předběžné zprávy vytvořili zaměstnavatelé v květnu 54 tisíc nových pozic, po revizi dnes ministerstvo uvedlo za květen jen 25 tisíc nových příležitostí.

Vydáno pod