Indie se postavila proti krvavým diamantům ze Zimbabwe

Bombaj - Indie zakázala dovoz surových diamantů ze Zimbabwe. Důvodem je porušování lidských práv při jejich těžbě. Podle Indie tamní armáda dál terorizuje místní horníky. Přestože má Zimbabwe jedny z největších zásob diamantů na světě, jejich těžba platí za krvavou. Kvůli armádní brutalitě nesměly na světový trh, zákaz ale už zhruba měsíc neplatí. Indie však na zlepšení podmínek tamních dělníků nevěří a zimbabwské diamanty dál do země nepustí.

„Rozhodnutí o povolení vývozu diamantů ze Zimbabwe nemělo úplnou podporu všech členů rady, výhrady mají hlavně Spojené státy a Evropská unie,“ vysvětlil předseda Indické rady pro export nerostů Chandrakant Sanghvi.

Zákaz dovozu diamantů do Indie navíc může dopadnout na obchodníky v Suratu, který platí za největší indické obchodní centrum s drahými kameny. „Diamanty tady jsou zdrojem obživy pro mnoho lidí, díky nim vznikají nová pracovní místa. Navíc kvůli jejich nedostatku vzrostla za poslední půlrok jejich cena až o 50 procent. Řada lidí teď ztratí práci,“ dodal Sanghvi.

Krvavé diamanty (zdroj: ČT24)

Tiseke Kasambalová, Human Right Watch

„Problémem je, že Kimberklejský proces úzce definuje, co jsou krvavé diamanty. Musejí být těženy v rámci konfliktu, války. Nepamatují ale na to, že lidi může zotročit vlastní vláda, a to je přesně případ Zimbabwe.“

Zimbabwské doly Marange se do pozornosti světových médií dostaly koncem roku 2008, kdy armáda při jejich obsazování měla zabít přes 200 lidí. Horníky pak náslilně vyhnala a diamanty museli těžit civilisté, pomocí bití a znásilňování. Situace se ale podle pozorovatelů zlepšila a tamní kameny můžou zpátky na trh.

Zákaz vývozu diamantů ze země stejně neměl valné dopady, neboť se ve velkém pašovaly do sousedního Mozambiku. Odtud pak mířily přímo na zahraniční trhy.

Diamanty
Zdroj: ČT24/josephgann.com
Vydáno pod