Spory o rozpočet v USA dokládají, že dluhová krize není jen evropský problém

Aix-en-Provence - Dluhová krize není jen evropský problém, ale globální. Podle šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta to dokládají nynější spory o snižování rozpočtového deficitu ve Spojených státech. Trichet na podnikatelské konferenci v jižní Francii také uvedl, že špatná situace veřejných financí na obou stranách Atlantiku nedovolí Evropě ani Spojeným státům podruhé zachraňovat své bankovní sektory.

Západní země se podle Tricheta již nemohou v případě další finanční krize opírat o solidní úvěrové ratingy a své veřejné finance, ale budou se muset zaměřit na přísnější regulaci bank. „Je naší naprostou povinností v tom uspět, protože podruhé už na žádné straně Atlantiku nemůžeme vychrlit 27 procent HDP, abychom zabránili zhroucení finančního sektoru,“ řekl Trichet. 

Jean-Claude Trichet

„Zažíváme nyní krizi státních úvěrových ratingů, což není evropská krize, ačkoli Evropa stojí v epicentru problému. Stačí jen sledovat debatu o daních ve Spojených státech, abychom pochopili, že jde o globální problém.“


Americký prezident Barack Obama v posledních dnech intenzivně jedná s představiteli Kongresu o dohodě, která by umožnila do 2. srpna zvýšit dluhový limit federální vlády a odvrátila hrozbu prvního nevyrovnání finančních závazků v americké historii. Republikáni podmiňují zvýšení limitu dohodou na plánu výrazného snižování deficitu bez zvyšování daní a požadují razantní omezení výdajů na úroveň před Obamovým nástupem. 

V eurozóně se na konci týdne i přes přijetí dalších úsporných opatření v Řecku dál zvýšila nervozita na trzích a po prudkém snížení portugalského ratingu začaly výrazně růst výnosy španělských a italských dluhopisů. Riziková prémie k italským dluhopisům vzrostla nejvíce od zavedení eura, zejména v obavách z nutnosti rekapitalizace italských bank a ze sporu mezi premiérem Silviem Berlusconim a jeho ministrem financí.

Vydáno pod