Kambodža otevřela burzu, zatím ale bez akcií

Phnom Penh – Kambodža dnes oficiálně otevřela burzu cenných papírů. Zatím se na ní ale ještě neobchodují žádné akcie. Ministr financí Keat Chhon nicméně slíbil, že první emise je možné očekávat ještě do konce letošního roku. Chudá asijská země je jednou z posledních zemí regionu, která doposud neměla burzu. Kambodžská vláda věří, že otevření burzy pomůže do země přilákat zahraniční kapitál, který by pomohl s rozvojem její ekonomiky.

Zbrusu nová kambodžská burza sídlí v nejvyšší budově v hlavním městě země. Obchodování zde mohlo začít už v roce 2007, kdy premiér Hun Sen navrhl vznik akciového trhu a zákonodárci ho schválili. Jenže faktické spuštění burzy dvakrát selhalo. Zdařilo se až teď.

„Dnešek je pro finanční sektor v Kambodži významným dnem a otevření burzy je zároveň naší národní pýchou,“ prohlásil kambodžský ministr financí. Emisi akcií na místní burzu podle něj plánují už tři státem vlastněné společnosti – vodárny hlavního města, kambodžský Telecom a taky státní přístavy.

Otevření kambodžské burzy (zdroj: ČT24)

Kambodžská vláda drží v nově otevřené burze 55procentní podíl. Zbytek patří jihokorejské burze, která poskytla i potřebné know-how. I Korea má od nového trhu velká očekávání. „Je to důležitý krok pro rozvoj kapitálového trhu v Kambodži a její ekonomiky vůbec - zároveň pomůže posílit naši vzájemnou hospodářskou spolupráci,“ podotkl jihokorejský velvyslanec v Kambodži Čchang Ho Čhin.

Otevřením burzy Kambodža následuje své sousedy. Například Laos svou burzu otevřel letos v lednu. Vietnamská burza už funguje od roku 2000 a v zemích jako Singapur nebo Thajsko mají akciové trhy mnohem delší historii.