Nad USA se dál vznáší stín dluhů, řešení v nedohlednu

Washington  - Dluhovou krizí netrpí jen jih Evropy, s vysokými dluhy se musí vypořádat i Spojené státy. Ve Washingtonu pokračují jednání mezi republikány a demokraty o navýšení dluhového limitu. Zatím neúspěšně. Pokud se strany nedohodnou, hrozí, že začátkem srpna dojdou státní kase peníze a stát bude muset osekat to, co běžně platí. Nebude na platy státních úředníků, zavřít by musela také muzea. Spojené státy by se tak mohly vrátit do recese, v krajním případě by jim hrozil i státní bankrot. Prezident Barack Obama proto stupňuje tlak na republikány, aby připustili ústupky a hrozbě bankrotu zabránili.

Čas běží neúprosně, zadlužení Spojených států narůstá každou vteřinou. Klíčové datum je 2. srpna - od tohoto dne už nebude na mzdy úředníků, chod infrastruktury, dávky pro nezaměstnané ani na úroky z dluhů, tedy alespoň v případě, že američtí zákonodárci nezvýší současný strop pro zadlužení země. „Kdyby obě strany trvaly na svých požadavcích na sto procent, ničeho nedocílíme. Musí se najít kompromis,“ prohlásil Obama. Obě strany podle něj musí něco obětovat. „Když ne teď, tak kdy?“ dodal.

Barack Obama
Zdroj: ČT24

Republikáni i demokraté souhlasí s navýšením dluhového stropu a zároveň se shodují, že do budoucna je potřeba snížit rozpočtový schodek. Rozcházejí se ale v tom, jak toho docílit. Republikáni požadují velké škrty ve výdajích. Naopak demokrati počítají s vyššími příjmy – chtějí ukončit daňové úlevy pro bohaté Američany a zvýšit některé daně.

„V úvahu připadá rok 2013, musíme se zbavit mezer v daňových zákonech, na kterých profitovaly třeba petrolejářské společnosti v době, kdy vydělávaly miliardy dolarů,“ řekl k tomu Obama s tím, že je připraven tlačit na svou stranu, aby ji přiměl k činu. Totéž očekává od republikánů.

Spojeným státům se stále nedaří zatočit s dluhy (zdroj: ČT24)

Na hrozbu bankrotu už doplácejí americké akcie

Podobně jako evropská dluhová krize i ta americká se promítá do situace na finančních trzích. Během pondělí americké akciové trhy ztrácely více než procento. Neschopnost jednat může krom toho srazit Spojené státy zpět do recese a ohrozit postavení dolaru jako světové rezervní měny. „Čím blíže jsme ke konečnému termínu, tím problematičtější se to stává,“ upozornil Walter Todd z Greenwood Capital.

Pokud by se republikáni s demokraty nedomluvili, mohly by být následky ještě horší. Spojeným státům by v takovém případě hrozila naprostá ztráta důvěry v zahraničí i na trzích a taky snížení ratingu. To ale prezident Obama nehodlá připustit, ubezpečil, že se kongresmani budou scházet každý den, dokud se nedohodnou.