Manažeři Finnexu podvedli přes 3000 lidí

Praha - Kriminalisté žádají postavit před soud tři bývalé vrcholné představitele společností Finnex Group a Finnex Praha. Podle protikorupční policie manažeři na konci devadesátých let podvedli při obchodech s cennými papíry přes 3 000 svých klientů a způsobili jim škodu více než 150 milionů korun. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté vězení.

V letech 1997 až 1998 svěřili klienti podle mluvčí policejního prezidia Jaroslava Ibeheje obchodníkům akcie získané zejména v rámci kupónové privatizace. Jiní lidé do společností vložili peníze, které chtěli zhodnotit. Ze začátku Finnex Praha klientům spravoval cenné papíry obchodované na pražské burze. Podle dřívějšího vyjádření likvidátora Bohuslava Nováka měly tyto akcie na konci roku 2000 tržní hodnotu 148,4 milionu korun.

Nakonec ovšem firma cenné papíry prodala a výměnou za ně pořídila akcie neobchodovatelných a neznámých společností Evropský průmyslový holding (EPH) a Pražský fond pozemků. Podle policie byly tyto tituly silně nadhodnoceny a dle dříve vypracovaného znaleckého posudku pro likvidátora nebyly kryté žádným kapitálem.

Bývalí zákazníci zkrachovaného obchodníka s cennými papíry Finnex Praha a akcionáři EPH se obrátili na ministerstvo spravedlnosti s žádostí o náhradu škody za nesprávný úřední postup. K červnu 2008 vyčíslili škodu na 656 milionů korun, vycházeli z teoretického možného zhodnocení původních prostředků investovaných do akcií obchodovaných na pražské burze od ledna 2001. Podle Nováka neměly založení společnosti EPH úřady povolit. V roce 2009 však ministerstvo spravedlnosti žádost odmítlo.

V roce 2009 převzala případ plzeňská expozitura protikorupční policie. Detektivové pracovali s rozsáhlým spisovým materiálem, který včetně všech příloh čítá přes 100 tisíc stránek.

Vydáno pod