Britové chtějí těžit z olympiády, to se zatím nedaří

Londýn - Britská ekonomika sází na letní olympijské hry, které hostí příští rok. V prvním čtvrtletí hospodářství vzrostlo o půl procenta. Podle nejnovějších odhadů ovšem budou výsledky do konce roku ještě daleko slabší. Přitom právě sportovně naladění fanoušci mají na ostrov přinést přes miliardu dolarů.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Pořádání olympiády představuje pro každou zemi poctu, ale zároveň i jednu z nejdražších událostí vůbec. Do této chvíle nejvíce zaplatili Číňané, a to rekordních 42 miliard dolarů. O čtyři roky dříve stály Atény 15 miliard dolarů. Část peněz se zdánlivě vrátila, ale do rozpočtu se nesměly započítat nově postavené stadiony ani infrastruktura. 

Na zisky se teď těší třicáté letní olympijské hry v Londýně. „Nejvíc vydělají sektory zábavy, hotelnictví a dopravci. Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na supermarkety a další obchodníky, kteří si mohou přijít až na 293 milionů dolarů,“ konstatoval Marc O'Brian, generální ředitel Visa Europe.

Místní podnikatelé se ale bojí, aby se neopakovala situace z Atén, kdy se vylidnily ulice a místní se na dobu konání her přestěhovali ke svým příbuzným. Podle Marca O'Briana se ale nic takového nestane. „Naše data říkají, že jsme národem milovníků sportu. Britové se o hry zajímají, a tak nehrozí to, co v jiných hostitelských městech,“ míní ředitel Visa Europe.  

Mnohem bouřlivěji přijímají hry v ruské Soči. Za tři roky hostí zimní olympijské hry a někteří tu přišli kvůli výstavbě o své pozemky. „Můj život i mých dětí je zničen stejně jako tento dům. Bolest je to jediné, co cítím,“ podotkla vystěhovaná Prudniková. Totéž se opakovalo i v Číně pouze s tím rozdílem, že vystěhovaní Rusové dostali na rozdíl od většiny Číňanů náhradní dům nebo vysoké odškodné. Celkové náklady na ruské zimní hry se odhadují na 33 miliard dolarů.

Vydáno pod