Revoluce v biopalivech? Mořské řasy

Amsterdam - Nizozemští vědci hledají levný a účinný způsob, jak přeměnit mořské řasy na biopalivo. Pomocí nových technologií testují, jak zvýšit podíl olejů v řasách tak, aby z vodních ploch vytěžili co nejvíc. S komerční produkcí paliva třetí generace plánují začít do patnácti let.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

Vodní řasy jsou podle holandských vědců plodinou budoucnosti. Na rozdíl od kukuřice nebo řepky se nečeká na sklizeň, řasy rostou během celého roku a rychleji, přičemž nepotřebují zemědělskou půdu. Mohou se také pěstovat kdekoliv, dokonce i v mořské vodě. „Z jednoho hektaru se dá za rok zpracovat 20 až 40 tisíc litrů biopaliva, z kukuřice dva a půl tisíce litrů. Zatím jsme schopni pěstovat řasy se čtyřicetiprocentním podílem oleje, snažíme se ovšem o šedesátiprocentní obsah - to by byl obrovský krok vpřed,“ prohlásil vedoucí výzkumu René Wijffels. 

Biopalivo může vzniknout i z řas
Zdroj: ČT24

Vědci hledají nejlevnější a zároveň nejvýnosnější způsob pěstování řas - jedna skupina se přiklání ke kultivaci v otevřených vodních plochách, druhá využívá uzavřené systémy. Nedaleko holandského města Wageningen testují druhou variantu. Konkrétně využívají trubicovou metodu. „Technologie, kterou právě zkoušíme, není energeticky náročná, ale sklizeň je nižší než u jiných metod. Obecně nejméně účinné je pěstování řas v otevřené nádrži, ze které se vytěží až dvacetkrát méně řas,“ řekl Wijffels. 

Biopalivo z řas bude stát miliardy

Rozvoj biopaliva z řas potrvá podle odborníků ještě zhruba deset až patnáct let. Jen v nejbližších letech si vyžádá investice za více než dvě miliardy dolarů. Největších pokroků dosahují vědci ve Spojených státech a ve Španělsku. Svůj výzkum má i Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, kde se využívají řasy z třeboňských rybníků.

Vydáno pod