Úroda meruněk bude letos solidní - navzdory jarním mrazům

Vídeň - Kvůli jarním mrazíkům bude letos v Česku nižší sklizeň některého ovoce. Ovocnáři hovoří o nejhorší sklizni nejméně od roku 1984, tedy od doby, kdy se sklizně v Česku sledují. Podle prognóz bude málo višní, hrušek i rybízu. Milovníci meruněk se ale nedostatku oblíbeného ovoce bát nemusí. Úroda na jižní Moravě nebo v Rakousku má být nadprůměrná.

Na jihu Rakouska v údolí Wachau jsou meruňky specialitou. Letos jich tamní farmáři sklidí víc než obvykle. Odhady říkají, že se úroda přiblíží až ke čtyřem tisícům tun. Výrobky z wachauských meruněk jsou suvenýrem, který si odtud s oblibou odváží turisté. Peněženky otevírají kvůli džemům, džusům a samozřejmě i pálence. Ta se bude pálit zřejmě také na jižní Moravě. I tady má být úroda meruněk v porovnání s loňskem větší.

Jaromír Čepička, ovocnářský expert:

„U velkých firem by měla být úroda velmi dobrá. Co se týče drobných pěstitelů, tak ve většině případů záleželo na tom, zda měli, či neměli rozkvetlé meruňky v době mrazíků. Od toho se pak odvíjí jejich sklizeň. V teplejších oblastech je poškození ovocných stromků větší, v chladnějších nižší.“

Podle odhadů Českého statistického úřadu bude v Česku letos oproti loňsku nižší úroda angreštu nebo jahod. Naopak více bude broskví a třešní.

Česko zasáhly silné mrazy ve dnech 4. až 6. května a byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. V pěstitelských oblastech se teploty ve dvou metrech nad zemí pohybovaly nejčastěji od minus dvou do minus pěti stupňů Celsia. Na řadě míst teploty pod nulu klesly už večer a sady pak byly vystaveny mrazu i deset hodin. Ovocné stromy přitom byly v plném květu či po odkvětu, tedy v nejcitlivějším období, kdy mohou způsobit vážné škody i malé mrazy.

Meruňkám se letos daří (zdroj: ČT24)