Koalice ve sněmovně prosadila důchodovou reformu

Praha - Sněmovna na dnešní mimořádné schůzi podpořila v prvním čtení vládní důchodovou reformu, která počítá mimo jiné s vyvedením části peněz z penzijního systému do důchodových fondů. Hlasování předcházela bouřlivá diskuze koalice s opozičními poslanci. Jako první se do reformy „obul“ středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zase kritizoval vládu, že se spoření v důchodových fondech vyplatí jen bohatým lidem s příjmem vyšším než dvojnásobek průměrného platu. Premiér Petr Nečas i ministr práce Jaromír Drábek ale označili tvrzení za lživé.

Sobotka na adresu reformy mimo jiné prohlásil, že vládní návrh není důchodovou reformou, ale jen se tak tváří. Vláda podle něj spíše myslí na nové podnikatelské příležitosti pro soukromé firmy, které budou fondy spravovat. Odsoudil i to, že chce kabinet financovat důchodovou reformu zvýšením sazby daně z přidané hodnoty. „Ty daně zaplatí všichni,“ varoval.

Premiér Petr Nečas i jeho kolegové z vlády reformu naopak hájili. Politická reprezentace, která není schopna říct, že generace dnešních čtyřicátníků bude v důchodu ohrožena chudobou, je podle premiéra zbabělou reprezentací. „Tato vláda nechce být ani nezodpovědná, ani zbabělá,“ prohlásil. 

David Rath:

„Já doufám, že vznikne první Kalouskův penzijní fond šťastného stáří, kam budeme moct svěřit své peníze a peníze ze státního rozpočtu, abychom doufali a věřili, že je za 30 let někdo nestačí rozkrást… Proti tomu vypadá kuponová privatizace jako dětské cvičení na spartakiádě.“

Ostré slovní výpady mezi koaličními partnery a opozičními stranami provázely už včerejší mimořádnou schůzi sněmovny. Opozici se nelíbil kromě samotných reformních zákonů také způsob, jakým je vláda prosazuje. Pokud se nepodaří najít shodu, sociální demokracie už avizovala, že strana po vítězství v příštích volbách reformní kroky současné vlády zruší a bude systém znovu upravovat. „V případě, že sociální demokracie volby vyhraje, druhý pilíř budeme korigovat v zájmu vyší spravedlnosti a v zájmu vyšší stability veřejných rozpočtů,“ prohlásil Sobotka.

Reforma počítá s tím, že lidé budou dávat do soukromých fondů část peněz, které nyní posílají do státního penzijního systému. K tomu si budou muset spořit ještě určitou částku ze svého. 

Jaromír Drábek, TOP 09:

„Je nutné podívat se kolem nás – třeba v Portugalsku, Španělsku nebo Itálii, kde je průběžný systém velmi silný, mají velký problém s průběžným důchodovým systémem. Na druhé straně v zemích jako je Finsko nebo Švédsko, kde přistoupili zodpovědně k důchodové reformě, dnes problém s důchodovým systémem nemají.“

Koalice i opozice se nakonec na jedné věci přece jen překvapivě shodly. Ustavit ještě chtějí osmičlennou pracovní komisi, která bude jednat o zavedení předčasného důchodu pro lidi s náročnou profesí  - a o úpravě věku pro odchod do penze.