Experti ČSSD doladí s vládou penzijní reformu

Praha -  Sociální demokraté sestaví společně s vládou skupinu expertů, která se bude zabývat otázkou transformace penzijních fondů, prodlužováním věku pro odchod do penze, ale i vytvořením speciálních důchodových fondů, které by umožnily odcházet zaměstnancům z náročných profesí do penze dříve, aniž by se jim penze krátila. ČSSD nicméně i po schůzce se zástupci vlády odmítá jádro důchodové reformy, kterým je vyvedení části prostředků ze státního pilíře na individuální penzijní účty občanů, a v legislativním procesu návrh nepodpoří.

„My ten návrh, jak ho vláda předložila, nepokládáme za skutečnou důchodovou reformu, protože neřeší problémy většiny populace, ale je zaměřen na to, aby vylepšil důchodovou situaci zhruba 10 procentům lidí s nejvyššími příjmy,“ zopakoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po schůzce se zástupci vlády. Dodal, že systém, který vláda navrhuje, bude výhodný pro lidi s platem vyšším než 40 tisíc korun měsíčně.

Sociální demokraté na schůzce rovněž zdůraznili, že pokud vláda druhý pilíř prosadí, vyhrazují si právo v případě, že získají v dalších volbách silnější mandát, tento pilíř upravit. „Rozsah těchto změn, zda dojde k úplnému zrušení, nebo jen k úpravám, bude záležet na právní a ekonomické analýze, kterou samozřejmě v té době naše případná vláda pro takovéto řešení bude potřebovat,“ prohlásil Sobotka. ČSSD tak oslabila své původní stanovisko, dříve totiž rezolutně tvrdila, že v případě svého vítězství ve volbách druhý pilíř určitě zruší.

Kalousek kritizuje přístup ČSSD

Ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) se nelíbí způsob, jakým ČSSD k důchodové reformě přistupuje. Připomněl, že z počátku se stavěli sociální demokraté proti tomu, aby byl druhý pilíř povinný. Když vláda ustoupila a rozhodla o zřízení nepovinného druhého pilíře, začala ho ČSSD kritizovat jako celek. „Je to ve stylu navrhni, co chceš, my budeme stejně proti,“ popsal přístup opozice Kalousek.

Na stole jsou okruhy pro expertní skupinu

Nad dalšími kroky v oblasti důchodů se sejdou zástupci vlády a ČSSD v rámci expertní skupiny. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) bude skupina jednat o třech okruzích. „Prvním okruhem je vytvoření tzv. uzavřených zaměstnaneckých schémat čili systému, který by umožnil vytvořit možnost tzv. předdůchodu,“ uvedl premiér. Lidé z obtížných profesí by díky tomu získali možnost odcházet do penze před dosažením řádného důchodového věku, aniž by se jim snižovala výše pobírané penze.

Dalším tématem, kterým se bude skupina zabývat, je vázání dalšího prodlužování věku odchodu do penze v návaznosti na prodlužování naděje na dožití a střední délky života. V tomto bodě se očekává snadné nalezení shody, protože ho prosazuje jak vládní koalice, tak opoziční ČSSD.

V neposlední řadě budou experti pracovat také na transformaci současných penzijních fondů tak, aby mohly poskytovat své služby i v rámci nově vznikajícího druhého pilíře systému. „My tu pracovní skupinu vytvoříme zejména proto, že máme velký zájem na tom, aby lidé nepřišli o své finanční prostředky, a máme zájem na tom, aby transformace proběhla takovým způsobem, který neohrozí stávající střadatele, kteří si dnes na důchodové spoření své finanční prostředky odkládají,“ zdůraznil Sobotka.

Podle vládního návrhu penzijní reformy by od roku 2013 měli mít pracující možnost dobrovolně převádět tři procentní body z 28 procent superhrubé mzdy, které jdou na sociální pojištění, ze státního průběžného pilíře na individuální důchodové účty u soukromých penzijních společností. Podmínkou je, že 2 procenta si budou muset přidat ze svého. Aby měl stát k dispozici dostatek prostředků na krytí nákladů reformy, chce vláda zvýšit nižší sazbu DPH. Od roku 2012 by měla vzrůst z deseti na 14 procent. O rok později by se měly obě sazby daně sjednotit na 17,5 procetech. Vyšší sazba v současnosti dosahuje 20 procent.

Vydáno pod