Východní a západní Němci - rozdíl v platech je až třetinový

Berlín – Celých jednadvacet let dělí Německo od znovusjednocení, ale rozdíly mezi bývalou NDR a NSR nadále přetrvávají. Podle rozsáhlého internetového průzkumu Nadace Hanse Böcklera a informací deníku Bild berou v některých oborech obyvatelé bývalého východního Německa až o třetinu méně. V průměru také dostávají o 17 procent nižší mzdy.

Největší propast podle průzkumu zeje v odměňování frézařů; zatímco na západě Německa si v průměru měsíčně přijdou na 2 425 eur (58 800 Kč), jejich kolegové na východě dostávají průměrně jen 1 631 eur (39 500 Kč), tedy o 33 procent méně. Zhruba o 30 procent nižší mzdu než ve starých spolkových zemích mají na východě strojaři, instalatéři nebo řezníci.

Dvacetiprocentní a vyšší rozdíl v platech v neprospěch východních Němců průzkum ukázal také u tiskařů, automechaniků, pekařů, kuchařů, prodavačů, sociálních pracovníků a dalších profesí.

Bohatí Ossies? Kadeřníci a pošťáci

Jen ve dvou ze sta oborů vydělají „Ossies“, tedy východní Němci, víc než „Wessies“, jak se lidově označují obyvatelé západu země: O dvě procenta vyšší příjmy mají v průměru východoněmečtí kadeřníci a kadeřnice a o čtyři procenta jsou na tom při výplatě lépe tamní pošťáci a pošťačky.

„Hlavním důvodem pro nižší mzdy na východě jsou nízké tarifní závazky východoněmeckých firem. K tomu je na východě méně velkých podniků. Čím menší jsou, tím jsou zpravidla nižší i platy,“ komentoval výsledek ankety Reinhard Bispinck z düsseldorfské Nadace Hanse Böcklera, která má blízko k německým odborům.

Na výsledky reagovali politici na východě Spolkové republiky a vyzvali ke srovnání mezd v obou částech kdysi rozdělené země. „S takto nerovným odměňováním nenajdete žádné odborníky,“ vzkázala zaměstnavatelům podle Bildu premiérka východoněmecké spolkové země Durynsko Christine Lieberknechtová (CDU).