Peníze k likvidaci autovraků mají jít na zateplování

Praha - Až půldruhé miliardy korun, která nebyla využita na ekologickou likvidaci autovraků, hodlá sněmovna převést do programu Zelená úsporám. Tomu schází miliardy na dotace pro zateplování domácností. Příslušnou vládní novelu zákona o odpadech dnes schválili poslanci, nyní ji posoudí senátoři.

Na konci letošního roku očekává ministerstvo životního prostředí volné finanční prostředky v objemu mezi 1,48 a 1,53 miliardy korun. V průběhu loňského roku se totiž na likvidaci 89 tisíc autovraků vyčerpalo jen 38 milionů korun z poplatků, které vybral Státní fond životního prostředí (SFŽP). V nejbližších letech by to mohlo být podle odhadů nejvýše 100 milionů.

Nevyužité peníze by mohly směřovat jen do programu Zelená úsporám. Nyní je v tomto programu k dispozici 19 miliard korun, k vyhovění žádostem o dotace je ale třeba o osm miliard korun více.

Při registraci staršího auta se ekologické poplatky v Česku platí od roku 2009. Vztahují se na vozidla, která neplní emisní normu Euro 3 a vyšší, a činí od tří do deseti tisíc korun. Podle dřívějších údajů Sdružení automobilového průmyslu se to dotýká více než poloviny všech osobních aut v Česku, tedy přibližně 2,5 milionu vozů. Vybrané peníze jsou příjmem Státního fondu životního prostředí a sloužit mají k likvidaci autovraků. V roce 2009 takto fond vybral 670 milionů korun, loni 606 milionů. Z vybraných peněz zatím SFŽP loni rozdal 200 milionů, zájemcům o likvidaci autovraků nabízí podporu i v letos vypsaném programu.

Získané peníze lze nyní podle zákona použít „na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků“. Podle novely budou moci být využity i na likvidaci jednotlivých částí automobilů, které dosloužily.

Program Zelená úsporám je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních kreditů.