Senát: Novela loterijního zákona je protiústavní

Praha - Novela loterijního zákona, kterou koncem června s velkou slávou schválili poslanci, neprojde v takové podobě, v jaké ji zákonodárci poslali do Senátu. Senátoři upozornili, že místo posilování pravomocí obcí, práva ubírá a navíc není právně v pořádku.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

„Protiústavní a retroaktivní“, tak dnes senátní výbor označil novelu loterijního zákona, kterou ve třetím čtení schválila Poslanecká sněmovna. „Bylo tam několik legislativně technických problémů. Naší snahou je opravit je tak, aby nemohlo dojít v žádném případě ke zpochybnění tohoto zákona,“ řekl senátor za ČSSD Petr Vícha. 

Hazardní firmy by se mohly bránit u soudu

Například dvacetiprocentní odvody z výtěžku hazardních firem měly platit již od začátku tohoto měsíce, tedy retroaktivně. Proti tomu by se hazardní firmy okamžitě bránily u Ústavního soudu. „Novela z hlediska ústavního práva a z hlediska retroaktivity, která je v  novele obsažena, určitě úpravu potřebuje,“ prohlásil Tomáš Zídek, náměstek ministra financí. 

Zákon navíc sliboval větší pravomoce obcí. Ve snaze omezit problematické videoloterijní terminály by ale starostové přišli o moc nad klasickými hracími automaty. „Bohužel naše legislativa objevila některé chyby, které by způsobily, že na tom obce mohou být ještě hůře,“ podotkl Vícha. 

Výbor teď dostal týden na zpracování pozměňovacích návrhů. Politici doufají, že i přesto by novela mohla platit už od 1. ledna 2012. Jenže v tu dobu by už firmy mohly být daněny podle jiného zákona. 

Hazardními firmami v Česku loni proteklo 126 miliard korun. Nejvíce peněz spolykaly videoloterijní terminály a jiné technické hry.