Amazon vyzývá Apple na souboj vlastním tabletem

New York – Internetové knihkupectví Amazon rozšiřuje nabídku nových technologií a v průběhu podzimu chce na trh uvést vlastní tablet. Jedná se tak o další krok proti konkurenční společnosti Apple, která svůj tablet (iPad) uvedla na trh v loňském roce.

Tablet od Amazonu by měl mít zhruba devítipalcový displej, fungovat bude na platformě Google Android. Na rozdíl od iPadu nebude obsahovat fotoaparát. Na trhu se objeví nejpozději do října. Informaci přinesl americký list The Wall Street Journal. Firma podle něj prý pracuje už i na druhém modelu, který by měl být k dostání příští rok.

Společnost Amazon uvedením vlastního tabletu doplňuje další mezeru v hardwaru potřebném pro distribuci svého obsahu. Gigant internetového obchodu patří mezi průkopníky v prodeji digitalizovaných knih, filmů i hudby. Letos také představí nový model čtečky Kindle s dotykovým displejem.

Amazon má výhodnější pozici

Ze strany Amazonu se jedná o další symbolický výpad proti společnosti Apple, která je dnes v oblasti prodeje tabletů jasným lídrem trhu. Již v minulosti si generální ředitel Applu Steve Jobs tropil žerty ze čtečky Kindle s tím, že dnes literatura zajímá příliš málo lidí a multifunkční zařízení typu iPad je lepší než nabízená elektronická čtečka. Mezi oběma společnostmi došlo i k několika soudním sporům.

Nynějším krokem Amazonu se konflikt mezi společnostmi, které obě sází na potenciál skrytý v prodeji digitálních obsahů prostřednictvím nových technologií, pravděpodobně ještě umocní.

Podle analytiků má Amazon výhodnější pozici než Apple, protože provozuje vlastní obchod s velkým výběrem digitálních obsahů. Navíc se předpokládá, že pořizovací cena tabletu od Amazonu bude nižší, než je tomu u iPadu.