Škody po noční bouřce půjdou do stovek milionů

Praha – Noční bouřka na řadě míst poškodila elektrické vedení, nejhorší situaci hlásily v průběhu noci a rána jihočeské okresy Prachatice, Strakonice a Tábor. Jen zde bylo bez elektřiny 5 000 domácností. Energetici škody postupně odstraňují, škody vyčísleny zatím nejsou. Pojišťovny zatím vyčíslily škodu ve výši 15 milionů, číslo ale není konečné. Odhaduje se, že škody půjdou nad sto milionů celkově bouřka napáchala škody ve výši stovek milionů korun. Meteorologové také vydali výstrahu pro všechny moravské a slezské kraje, kam se má bouřka v průběhu dne přesunout.

„Situace byla nejhorší v okresech Prachatice, Strakonice, jižní části okresu Tábor a v části okresu České Budějovice,“ informoval mluvčí energetické společnosti E.on Vladimír Vácha. Ráno bylo bez elektřiny pět tisíc domácností, v jedenáct hodin již necelá tisícovka.

K největším škodám došlo na jihozápadě Čech, kde blesky zapálily padesát trafostanic a v Malšicích na Táborsku i rodinný dům. V obci Lomec na Klatovsku zatopila voda z okolních kopců zahrádky a sklepy místních domů. V Praze vytopil silný déšť vestibul stanice metra Můstek. Největší potíže způsobily pokácené stromy, které přerušily vysoké vedení i drážní spoje.

Největší problém způsobovaly stromy

„Pády stromů někdy způsobily i pády sloupů vysokého napětí, takže poruchy nebyly zcela banální, jak to bývá u běžné letní bouřky. Silný vítr způsoboval značné poškození našeho distribučního zařízení,“ dodal Vácha s tím, že za uplynulou noc evidovali 32 poruch na linkách vysokého napětí. Energetici odhadují, že většinu poruch odstraní do dnešního večera.

S polomy se musel vypořádat i národní park Šumava. Nejpostiženější byly podle vedoucího šumavské informační správní služby Petra Šraila oblasti kolem Srní a Prášil, celkem vichřice zlámala asi tisíc stromů. Škody napáchal i rozvodněný Prášilský potok.

Zničené domy, pergoly, zahrádky

Škody postupně vyčíslují i pojišťovny. „Z posledních bouřkových dnů evidujeme v celé České republice 300 škod za 16 milionů korun a očekáváme jich zhruba 400 za přibližně 25 milionů korun. Polovina těchto škod je v Jižních Čechách - odsud máme hlášeno 150 pojistných událostí v hodnotě zhruba 9 milionů korun,“ informoval tiskový mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Česká pojišťovna k dnešnímu poledni evidovala 200 hlášených pojistných událostí se škodou za 5 milionů korun, podle jejího tiskového mluvčího Tomáše Zavorala je ale pravděpodobné, že ještě stoupnou. „Lidé, kteří jsou zasaženi živelnou katastrofou, většinou hlásí škody s několikadenním zpožděním. Navíc je doba dovolených, takže někteří lidé škody objeví až s týdenním zpožděním,“ upozornil Zavoral s tím, že i po víkendových bouřkách původně evidovali škody za 8 milionů, dnes již vystoupaly na milionů dvacet.

Oproti víkendovým bouřkám ovšem podle Zavorala převažují škody na majetku občanů, čili domech, zahradách a přístřešcích. Začátkem týdne se přitom jednalo zejména o poničení aut způsobené krupobitím.

Škod je méně než loni, shodují se pojišťovny

Pojišťovny se nicméně shodují na tom, že i navzdory následkům noční bouřky je letošní počasí co do škod klidnější, než tomu bylo loni touto dobou. „Přestože poslední týden živly řádí poměrně značně, tak pokud porovnáme období od začátku roku s loňským rokem, tak pro začátek těch škod je podstatně méně. V letošním roce evidujeme okolo 10 tisíc škod, zatímco v loňském roce to už bylo 30 tisíc škod a byly mezi nimi i škody, které způsobily záplavy a tíha sněhu,“ upozornil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Výstraha ČHMÚ:

Obyvatelé Moravy mohou bouřky, které v noci na dnešek zasáhly Čechy, očekávat během dneška. Ojediněle je doprovodí přívalové srážky, kroupy a silný nárazový vítr. Výstraha před bouřkami platí od dnešních 10:30 do pátečních 06:00 pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Ve Zlínském a Moravskoslezském kraji by pak měli v pátek od půlnoci do 10:00 počítat s vydatným deštěm.