Microsoft hledal talenty, nejlepší našel v Irsku

New York - Devátý ročník prestižní studentské soutěže Microsoft Imagine Cup zná své vítěze, mezinárodní klání ovládla skupina Irů. Software, který vyvinuly, má zajistit větší bezpečnost na silnicích. Uspěli i Češi, když třetí místo v kategorii Vývoj her obsadili studenti z Brna. Porotu nadchla jejich hra FireFighters.

Americký softwarový gigant Microsoft přišel před několika lety s myšlenkou: Představte si svět, v němž technologie řeší ty nejvážnější problémy. Letos se do soutěže inovátorů přihlásilo přes 50 tisíc studentů. Na slavnostím vyhlášení v New Yorku se pak objevilo 400 finalistů ze 70 zemí. 

„Je skvělé, že jsou studenti schopni najít odpovědi na složité otázky. Vítězné projekty pomohou zlepšit svět. Je důležité nebát se velkých výzev,“ prohlásil starosta New Yorku Michael Bloomberg. 

Za vítězství v hlavní kategorii Softwarový návrh získali mladí Irové v přepočtu přes 430 tisíc korun. Navrhli zařízení, které po instalaci do auta monitoruje stav vozovky a chování řidiče. Ti tak získají zpětnou vazbu, která jim pomůže odstranit nesprávné návyky. „V Irsku umírá na silnicích mnoho lidí. To nás inspirovalo k vývoji sotfwaru,“ vysvětlili představitelé vítězného týmu Hermes z Irska. 

V další kategorii pak uspěli studenti z Taiwanu. Inovátoři vymysleli zařízení, které při požáru najde nejbezpečnější cestu ven. Jako už tradičně se i letos v soutěži objevilo několik technologií, které by mohly přispět ke zlepšení životního prostředí. 

„Úroveň soutěže je rok od roku vyšší. Našim cílem je podpořit studenty v jejich další vývojářské práci,“ pochvaluje si viceprezident vývojářské divize společnosti Microsoft Soma Somasegar. 

Úspěch v soutěži znamená pro studenty zároveň i nové profesní příležitosti. Přihlásit se může každý, kdo je starší 16 let. Kromě technologických kategorií jsou součástí Microsoft Imagine Cupu i znalostní soutěže nebo digitální umění.

Talentová soutěž Microsoftu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod