Americké úřady vyšetřují Credit Suisse kvůli daňovým únikům

Curych/Londýn - Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování švýcarské banky Credit Suisse. Úřady mají podezření, že finanční ústav pomáhal bohatým Američanům vyhýbat se placení daní. V souvislosti s tímto podezřením obvinili Američané už více bank, včetně největšího švýcarského správce majetku UBS. Credit Suisse hodlá s americkými úřady spolupracovat jen v rámci svých možností.

Ministerstvo se zaměří na služby soukromého bankovnictví, které banka poskytla klientům z USA v rámci svého zahraničního poradenství. V minulosti se ze stejného důvodu v USA stala terčem vyšetřování i zmíněná UBS, která neměla tento typ služeb řádně zaregistrován. V roce 2009 banka na poslední chvíli odvrátila obvinění, neboť se s americkými úřady dohodla, že jim dobrovolně zaplatí pokutu 780 milionů dolarů (asi 13,4 miliardy korun).

Credit Suisse

„V souladu s povinnostmi, které pro nás plynou ze švýcarského právního řádu, budeme s americkými úřady dál spolupracovat, abychom tuto záležitost vyřešili.“ 

Navíc americký resort spravedlnosti vyšetřuje více švýcarských bank, včetně bankéřů a dalších prostředníků, kteří mohli transakce mezi bankou a klienty z USA zprostředkovávat. Američané chtějí zjistit, zda banky a jejich spolupracovníci hráli v daňových únicích klientů aktivní roli, nebo zda byla jejich úloha jiná.

UBS
Zdroj: ČT24/www.valori.it

Vedle UBS a Credit Suisse jsou terčem vyšetřování ze strany amerických orgánů i další švýcarské banky Julius Bär a Basler Kantonalbank. Úřady v této souvislosti vyšetřují i největší evropskou banku HSBC.