Maroko připravuje hotelovou expanzi

Casablanca - Marocké úřady obnovily projekt z roku 2001 na vybudování šesti obřích resortů na pobřeží. Plán sází především na rozmanitost místní krajiny, optimální celoroční teploty i levné služby pro turisty. Cílem projektu je zvednout do roku 2020 příjmy z cestovního ruchu na 17,5 miliardy dolarů.

Maroko se vidí v roce 2020 jako čistá a bezpečná země s bohatou tradicí, luxusními hotely a vybranou kuchyní. K dobré pověsti mu mají pomoci nové rezorty na pobřeží Atlantického oceánu a Středozemního moře. Jeden z nich, Azur, přitom míří hodně vysoko. Do deseti let chce do Maroka přilákat 20 milionů návštěvníků. 

Yassir Zenagui, marocký ministr pro turistický ruch

„Tento projekt byl velmi ambiciózní, ale kvůli ekonomickému útlumu jsme ho museli pozastavit. Teď se ale vláda, banky a investoři usnesli, že ho obnovíme a uděláme ho ještě atraktivnější než kdy předtím. Do roku 2013 tu postavíme sedm nových hotelů.“ 

Maroko
Zdroj: ČT24/completemorocco.com

Projekt za 6,25 miliardy dolarů zaplatí ze dvou třetin marocká banka, ze třetiny ministerstvo cestovního ruchu a zbytek doplatí investiční skupina, která vlastní pozemky pod rezortem. Úřady s budováním tak rozsáhlého letoviska dosud nemají zkušenost, a protože nechtějí nic podcenit, pozvali si na pomoc i zahraniční experty. 

„Nejde jen o to postavit jeden hotel vedle druhého a turistům nabídnout postel na přenocování. Oni se u vás musí zdržet celý den, musíte jim vymyslet výlety, postavit obchůdky, zařídit zábavu na večer. To tento projekt dosud postrádal,“ vysvětlil podnikatel v cestovním ruchu Gerard Bremond. 

Marocké hotely (zdroj: ČT24)

Cestovní ruch je navíc tahounem marocké ekonomiky. Příjmy z něj rostou dvouciferným tempem, i během lednových a únorových nepokojů v severoafrických státech.