Naše příjmy průměrně rostou, přesto chudých přibývá

Praha – Účinek globální finanční krize v uplynulých letech se nyní promítl na zvýšení počtu lidí, kteří se svým příjmem přiblížili či překročili hranici chudoby. Podle nejnovějšího výzkumu Českého statistického úřadu osob ohrožených chudobou přibývá, a to navzdory tomu, že průměrný příjem mírně roste. Zhruba milion Čechů má celkový roční příjem menší než 112 tisíc korun, a stojí tak pod úrovní hranice posuzované jako chudoba. Podle šetření ČSÚ se přibližně v roce 2009 obrátil dlouhodobý předcházející trend, kdy Češi bohatli.

Krize dosáhla svého vrcholu právě v roce 2009 a nevyhnula se ani českým spotřebitelům. Doposud si přitom statisticky každý Čech (včetně dětí) přišel ročně celkově na 143 118 korun. „Samozřejmě to je průměr, když se podíváme hlouběji na ta čísla, tak vidíme, že 58 procent domácností se pohybovalo na průměrném příjmu podstatně nižším,“ komentuje předsedkyně Českého statistického úřadu.

Následující měsíce však s rodinnými rozpočty silně zamíchaly. Více sice dostali lidé na sociálních dávkách nebo z příjmů z pronájmu, vlastní prací však začali vydělávat méně. Kvůli tomu přibylo osob, které se podle statistiků dostaly pod hranici chudoby. Jejich počet se přiblížil 1 milionu.

Příjmy Čechů podle ČSÚ (zdroj: ČT24)

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: „Těmi nejohroženějšími skupinami v podstatě jsou jednak matky samoživitelky, jsou to také rodiny s malými dětmi a samozřejmě starší občané.“

Statistici také sečetli, kolik české domácnosti dluží. Z výsledků vyplývá, že i když celkový dluh dál roste, Češi se do nových půjček příliš nehrnou. Zatímco ještě před pár lety rostla zadluženost ročně až skoro o třetinu, loni už pouze o 6 procent. „Ten pokles, alespoň podle těch prvních čísel, pokračuje i v prvním čtvrtletí 2011,“ dodala zástupkyně ČSÚ Drahomíra Dubská. Ke konci března letošního roku tak Češi bankám a stavebním spořitelnám celkově dlužili 1 bilion a 34 miliard korun.