Drobní podnikatelé by mohli platit DPH až ze zaplacených faktur

Praha – Ministerstvo financí hodlá ulevit drobným podnikatelům. Plánuje, že nebudou muset platit DPH z faktur, za které sami nedostali zaplaceno. Doposud přitom stát chce daň po živnostnících zaplatit hned, přestože oni musí na příjem od svých dlužníků čekat často i měsíce. Živnostníkům se slibovaná úprava líbí, i když varují, že návrh bude administrativně hodně náročný.

Podnikatelé dnes mnohdy své zákazníky vlastně dotují ze svého. Právě to chce nyní ministerstvo financí změnit. Vytvořilo proto speciální tým, který má vymyslet, jakým způsobem umožnit živnostníkům platit DPH až ve chvíli, kdy sami dostanou zaplaceno.

„Vydefinujeme nějakým způsobem okruh plátců, kteří to mohou dělat. I když je to teď předčasné, budou to pravděpodobně ti, kteří vedou jednoduché účetnictví,“ popsal náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Prezident hospodářské komory Petr Kužel v rozhovoru pro ČT24 doplnil, že podle evropské směrnice, ze které ministerstvo ve svých úvahách vychází, mohou DPH až ze zaplacených faktur platit firmy s obratem do 50 milionů korun, tedy malé a střední podniky.

Plán má ale hned několik úskalí. Ministerstvo se například obává, aby živnostníci nový systém nezneužívali. Podnikatelé by totiž mohli takto platby daně oddalovat. To si bude muset stát pohlídat. Podle Minčiče by podobné nekalé praktiky mohl odhalit třeba z pohybů na účtu podnikatele.

Změny by mohly zatížit státní rozpočet

Změny ve výběru DPH by navíc mohly tvrdě dopadnout také na státní rozpočet. „Samozřejmě se bojíme. Je spočítáno, že by se mohlo jednat o jednorázovou díru, jak vy říkáte, v řádu asi deseti miliard korun,“ upozornil poslanec Věcí veřejných Michal Babák.

Na rizika upozorňují i sami podnikatelé, i když jako celek změnu vítají. Sníží jim totiž náklady. „Já bych přece jen byl trošku obezřetnější, a to z toho důvodu, že přibude poměrně dost administrativy,“ obává se předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

I když ministerstvo čeká ještě hodně práce, vláda chce, aby změna začala platit už v roce 2013. Nebude přitom jedinou úpravou, která DPH v nejbližší době čeká. Už v letošním roce by její snížená sazba měla kvůli důchodové reformě vzrůst z deseti na 14 procent. A o rok později by se měly obě sazby sjednotit na 17,5 procenta. Pokud tedy vláda nakonec s výší sazeb ještě nezamíchá. Ve hře je totiž mimo jiné sjednocení sazeb na 19 procentech.

Vydáno pod