Fotbalové kluby už se do velkých přestupů nehrnou

Praha - Letní kolotoč fotbalových přestupů se už pomalu roztáčí, ale opravdu velkých transferů s astronomickými částkami je stále méně. Kluby šetří a když už se rozhodnou investovat, tak opravdu jen do těch nejlepších. Do budoucna by mohlo kartami zamíchat i nařízení UEFA Financial fair play, tedy povinnost klubů mít vyrovnaný rozpočet.

Více než 1,5 miliardy neváhal dát před deseti lety Juventus Turín Laziu za Pavla Nedvěda. Český rodák ze Skalné se tak stal šestým nejdražším fotbalistou v historii. Takové přestupy jsou ale stále výjimečnější. „Ve fotbale světovém všeobecně ubylo peněz a přestupové částky se snižují, na to musí myslet i kluby při svých rozpočtech,“ říká hráčský manažer Pavel Zíka z agentury Sport Invest.

Podle ředitele Bohemians 1905 Ladislava Valáška se do trhu s hráči navíc promítá celková ekonomická situace ve světě. Nabídnout za hráče stamilionové částky si mohou dovolit už jen některé světové velkokluby. Klubová elita si ale přirozeně vybírá pouze z hráčské elity. Několik velký transferů přesto podle odborníků určitě proběhne.

Komentátor České televize David Kozohorský zmiňuje vicemistra světa Wesleyho Sneijdera, který by měl opustit Inter Milán a za částku kolem miliardy korun zakotvit v Manchesteru United, který hledá náhradu za odcházející legendu Paula Scholese. Zíka považuje za největší „rybu“ přestupového trhu brazilského mladíčka Neymara, jehož současná cena se pohybuje okolo 50 milionů euro.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)



Přestupu z Arsenalu do Barcelony by se mohl konečně dočkat i Cesc Fábregas, o jehož návratu do mateřského klubu se mluví již několikáté přestupové období. V českých vodách hráči takových kvalit momentálně nejsou, proto zástupci domácí soutěže míří hlavně na východ, nejčastěji do Turecka nebo do Ruska, a to za částky v řádech desítek milionů korun.

Od roku 2013 by ale mohl přestupovými kartami zamíchat i připravovaný Financial fair play. „Fotbal se musí uskromnit a ten tlak na fair play i po finanční stránce je dobrý. V opačném případě to je doping a vede to až k neregulérnosti v soutěžích,“ myslí si Valášek. S projektem souvisí i nutnost platových stropů, které budou muset kluby zavést a omezení počtu hráčských smluv na 25 v klubových A týmech.

Tak se pak podle expertů začnou dělit ti opravdu dobří fotbalisté od horších. Podobná strategie je podle nich ale potřeba, protože i ty rozpočty i těch největších klubů se propadly hluboko do červených čísel.