Somálsko chce přilákat zahraniční investory

Mogadišo - Po dvaceti letech bojů a bezvládí má být konečně centrum Mogadiša bezpečné. I když na okrajích města stáůe zuří válka a ze země utíká kvůli hladu, suchu a obrovské nezaměstnanosti až tisíc lidí denně, vláda by ráda do města přitáhla zahraniční investory.

Plná podpora úřadů, levná pracovní síla, štědré investiční pobídky - lepší podmínky pro start podnikání jiné místo na světě nenabízí. V Mogadišu pro investory udělají téměř cokoliv. „Vítáme každého podnikatele. Kdokoli postaví továrnu, nemocnici nebo cokoli jiného, co vytvoří pět set pracovních míst, dostane pozemek ve městě zdarma,“ říká starosta Mogadiša Mohamoud Ahmed Nur. Obchodníci se přesto do dvoumilionové metropole nehrnou. Ještě v osmdesátých letech to bylo centrum byznysu s ovocem a dalšími potravinami. Země měla slušnou síť silnic a železnic. To vše vzalo za své během občanské války.

Vláda nutně investice potřebuje. V Somálsku totiž nefunguje téměř nic. Navíc současná neúroda a sucho jsou nejhorší za posledních 60 let. Uprchlické tábory jsou přeplněné, hladomor akutně ohrožuje tři miliony lidí. Většina humanitárních organizací, včetně OSN, navíc ukončila v Somálsku činnost. Odradily je výhrůžky a útoky milic Šaháb, organizace napojené na Al-Káidu. Její bojovníci sice byli vytlačeni z Mogadiša, dál ale ovládají střed a jih země.

Bitva o Mogadišo nekončí, stejně jako ostřelování obydlených čtvrtí. Každý den do tří nemocnic přivážejí raněné. Jen letos jich bylo už 5 000. Do takového prostředí cizinci neinvestují - a nepřesvědčí je ani sebelákavější vládní pobídky.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)