Na loterijní trh vstupuje další hráč - Fortuna Loto

Praha – Výsadnímu postavení Sazky na poli číselných loterií v Česku po více než půl století definitivně odzvonilo. Včera proběhlo první losování nové konkurence Tipšestky, která odstartovala minulé pondělí. Už dnes na lukrativní loterijní trh vstupuje Fortuna se svou hrou Fortuna Loto. Obě společnosti sázkařům slibují větší šanci na výhru.

Sázkové kanceláře Fortuna i Tipsport se s vervou pustily do vytváření prodejní sítě, na které si budou moci lidé vsadit. Fortuna podepsala smlouvy s prodejci pro první tisícovku loterijních terminálů. Do konce roku firma plánuje dalších tisíc obchodních míst, do jara 2012 chce vybudovat prodejní síť s až 3 tisíci míst. Ředitel projektu Loterie Martin Illner upozornil na to, že z 90 procent jde o nová prodejní místa. Fortuna se prý chce vyhnout 'obskurním' prodejním místům, jako jsou sportbary či herny. Sazka poskytuje služby na více než 6 tisících terminálů, Tipsport prodává Tipšestku na téměř tisícovce prodejních míst.

Stomilionových jackpotů se alespoň pro začátek ve Fortuně Lotu sázkaři nedočkají. Podle vedení firmy prý ale budou mít velkou šanci na výhru. „Každý čtvrtý hráč, který si s námi zahraje, nějakou tu výhru dostane zpátky. Počáteční jackpot bude kolem deseti milionů,“ uvedla marketingová ředitelka společnosti Fortuna Lenka Janouchová.

První slosování Lota se blíží, sehnat tiket je však složité

První slosování se uskuteční 20. července v 18:00, dále bude vždy dvakrát týdně ve středu a v sobotu. Podle Aktuálně.cz bude losování Lota vysílat televize Nova. „Jednáme s televizí Nova, vztah ještě není smluvně dořešen,“ uvedla k tomu marketingová ředitelka projektu Loterie Lenka Janouchová. Nicméně Nova by měla podle ní přenášet prezentaci losovaných čísel již ve středu, kdy se losování uskuteční v pobočce Fortuny ve Vodičkově ulici. Od podzimu by se mělo losování konat v nově budovaném studiu v Jankovcově ulici.

Zdaleka ne ve všech pobočkách Fortuny bylo možné dva dny před prvním slosováním sehnat tiket či funkční terminál. „V tuhle chvíli máme 600 poboček, loterijní terminál jsme instalovali na šedesáti z nich,“ komentuje možnosti nákupu tiketů mluvčí Fortuny Petr Šrain. Sázející si chce firma získat na frekventovaných místech, jako jsou třeba trafiky v obchodních centrech, v metru nebo na benzínkách. „V první fázi jsme měli k dispozici tisíc terminálů a s těmi jsme museli nějak efektivně naložit. V tuhle chvíli jsme na těch místech, kde jsme chtěli být,“ dodává Šrain.

Kolik kdo ukousne z loterijního koláče?

V číselných loteriích Češi loni protočili téměř 7 miliard korun. „Fortuna si plánuje, že získá desítky procent. Odhadem to může být mezi 25 až 30 procenty. Myslím, že u Tipsportu může jít o 10 až 12 procent,“ míní výkonný ředitel společnosti Apkurs Marek Herman.

Fortuna i Tipsport při svém vstupu na loterijní trh využily oslabení dosavadní české loterijní jedničky Sazky a vstup na lukrativní trh se snažily co nejvíc urychlit. Sazka se dostala do finančních problémů kvůli vysokým splátkám za výstavbu vysočanské multifunkční O2 areny. A nakonec skončila v konkurzu. Hrozilo jí dokonce, že přijde o licenci. Neplatila totiž státu a měla problém také s vyplácením rekordního 103milionového jackpotu. Nakonec ji zachránil úvěr od společnosti Moranda, kterou kontroluje skupina PPF podnikatele Petra Kellnera.

Sázejících Sportky teď každým týdnem přibývá, ale na původní úroveň se tržby rozhodně nevrátily. Dosahují jen zhruba 33 procent loňského roku, i když poté, co Sazka přijala úvěr, začaly tržby rychle růst. Nové konkurence se ale firma, kterou nyní ovládá insolvenční správce Josef Cupka, nebojí. „My jsme zatím v Sazce nezaznamenali, že by se nám projevila konkurence, která už na trhu je, na nějakém poklesu tržeb,“ konstatovala mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Na problémech Sazky se v brzké době chystají přiživit i další společnosti. Povolení k provozování číselných loterií už od ministerstva financí dostaly také společnosti Chance a Synot Tip. Ve druhé jmenované loterii by lidé měli mít možnost si vsadit už v září.

Vydáno pod